Iktasd be a testmozgást a mindennapjaidba, legyen az edzés napi rutin!

Az edzés napi rutin hiányában elmaradhat
Az edzés napi rutin hiányában elmaradhat

Sokaknak nincs ideje és energiája heti 2-3 alkalommal eljárni edzőterembe vagy csoportos órákra, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a testmozgásról. Számtalan olyan egyszerűen elvégezhető gyakorlatsor van, melyeket otthon is elvégezhetsz. Szuper praktikákat tudunk arra is, hogy az edzés napi rutin részeként teljen!

Alapvető tanács, amit biztosan ezerszer hallottál már, hogy válaszd a lépcsőt a lift helyett, valamint hogy szép időben szállj le egy-két megállóval előbb a buszról vagy villamosról, és sétálj hazafelé. Ezek remek módszerek, de jóval többet is tehetsz!

Használd ki a várakozással töltött időt!

Gondolj bele, mennyit várakozol otthon napi teendőid közben: amíg felforr a víz, lejár a mikró, vagy reklám van kedvenc sorozatod közben. Ezeket a néhány perces időintervallumokat mozgással is töltheted. Ha várakoznod kell főzés közben, végezz például guggolásokat! A reklámblokk alatt pont végére érhetsz egy néhány feladatból álló gyakorlatsornak, de még a mikró előtt töltött egy-két perc is elég arra, hogy mozogj egy kicsit.

Mozogj takarítás közben!

A takarítás önmagában is kalóriát éget, de jobb eredményeket érhetsz el, ha a hozzá szükséges mozgást feldobod. Miért ne porszívózhatnál úgy, hogy közben kitöréseket végzel? Összeszedheted a földön hagyott apróságokat guggolásokkal, vagy letörölheted a felső polcokat úgy, hogy közben nyújtasz is. Eleinte nyilván hosszabb időt fog igénybe venni, de ha rászoktatod magad, elérheted, hogy az edzés napi rutin legyen észrevétlenül!

Válassz egy kihívást!

Számtalan 30 napos – vagy akár hosszabb – kihívás kering az interneten, melyek napi szinten 5-10 percet vesznek csupán igénybe. Vedd rá egy barátnőd, válasszatok egy kihívást és csináljátok együtt! Ellenőrizzétek egymást, és vessétek össze vezetett táblázataitokat is! Az ilyen kihívások szépsége abban rejlik, hogy motivációt kapsz ahhoz, hogy elkezdj mozogni, és figyeld meg, egyre inkább igényed lesz rá! Az első pár nap után már sokkal könnyebben fogsz nekiállni. Sőt, könnyen lehet, hogy a gyakorlatsor befejeztével is folytatod, és súlyzót ragadsz vagy újabb gyakorlatokat keresel magadnak.

Szervezz programokat!

A nyárban a legszebb, hogy rengeteg időt tölthetsz a szabadban. Ez lehet persze pihenés, napfürdőzés és strandolás is, de ha mozogni szeretnél, szervezz kirándulásokat és biciklis túrákat. Kezdésként az is remek, ha pároddal vacsora után sétáltok egyet a környéken, de hétvégén hosszabb programokat is kitalálhatsz: rengeteg csodás turista útvonal vár titeket itthon, akár két lábon vagy négy keréken indulnátok.

Emeld magasabb szintre a kutyasétát!

A nyári esték alkalmával végre öröm a kutyasétáltatás, szívesen megyünk hosszabb távokra is. Ügyelj rá, hogy minden nap legalább egy órát sétálj kedvenceddel, mindkettőtöknek jót fog tenni. Ha ennél többre vágysz, rákapcsolhatsz a sebességre is: próbálj vele gyors-gyalogolni vagy akár kocogni. A kutyaséta ilyen módon való kihasználása jó megoldás az edzés napi rutin tevékenységgé varázslására, és közben kutyádhoz is közelebb kerülhetsz! Kicsiben kezdd a dolgot, és arra is figyelj, hogy a kocogás ne menjen az ő sétájának kárára! Időnként lassítsatok, hogy kedvére szaglászhasson!

(J.D.)

Az edzés előtti étkezés alapszabályai

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>