Így vigyázz a bőröd egészségére a kertben is!

Óvd bőröd egészségét a kertben is!

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a bőrünknek, a szervezetünk egyik legfontosabb védelmi rendszerének is szüksége van védelemre. De az csak mostanság kezd a köztudatban elterjedni, hogy nem elég a nyári kánikulában védeni magunkat naptejjel – fényvédelemre mindig szükségünk van, még télen is. A bőrünk egészségére figyelnünk kell akkor is, amikor a saját kertünkben tartózkodunk. Az alábbiakban néhány szempontot mutatunk a bőrünk védelmére, hiszen a legvédettebbnek tűnő helyzetekben is érdemes erre odafigyelni.

Miért fontos a bőrünk védelme?

A bőrünk a legnagyobb felületű összefüggő réteg, mely védi szervezetünket a külvilágtól: hidegtől, melegtől, fertőzésektől. A napfényre és a belőle nyerhető vitaminokra, pl a létfontosságú D-vitaminra szükségünk van, de nem minden mennyiségben: a túlzott napfény is okozhat kárt a testünkben.

A bőrünket elsősorban az öltözködésünkkel védhetjük, de legjobb a kombinált védelem: megfelelő ruházat, megfelelő fényvédő krém, és valami, ami alá behúzódhatunk, legyen az széles karimájú kalap, esetleg épület, akár terasz, akár egy romantikus kerti pavilon.

Hogyan védekezzünk a napsugarak ellen a kertben?

Akinek kertje van, nyilván szereti használni, kertészkedni, vagy csak ücsörögni a teraszon. Olykor, különösen az őszi és a tavaszi Napnál, amikor az nem olyan erős, észre sem vesszük, hogy túl sok a testünknek a Nap. Ilyenkor a Nap könnyen megégethet, vagy széllel kombinálva kiszárítja a bőrt.

1. A napsugarak kerülése délidőben

A nyári kánikulában talán logikusabb, hogy a hűvösebb szobában keresünk menedéket a Nap elől. Talán nyilvánvalónak tűnik, azonban nem lehet elégszer ismételni: délelőtt 11 és délután 3 között kerüljük a tűző Napon levést. Ha lehet, még rövid ideig se legyünk a Napon – hiába divat a barnaság még mindig, okosnak attól még nem túl okos dolog. Valójában sokkal jobbat teszünk magunkkal, ha a fehér bőrt tartjuk egészségesnek. Ha mégis megyünk valahová, védjük magunkat megfelelő öltözékkel és fényvédő krémmel.

2. Megfelelő öltözködés

Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözködéssel remekül tudunk védekezni: a nagy melegben a világos színű, természetes anyagú ruhák (pl len, kender, selyem, pamut, tencel) sokat számítanak – az ilyenekbe ráadásul kevésbé is izzad bele az ember. Érdemes hosszú ujjú, hosszú szárú ruhát, felsőt felvenni. Bár nagy a kísértés a rövid ujjú vagy ujjatlan ruhákra, a hosszú ujjú ruhák is tudnak stílusosak lenni, bónuszként a szúnyogok ellen is védenek.
Életmentő, kiegészítő tud lenni a nyári időszakban a kalap, a napszúrás és a szem védelmében, vagy egy jó UV-szűrős napszemüveg is. A szemünk védelme ugyanolyan fontos, mint a bőrünké. A kalap ráadásul határozottan visszajött a divatba, egyedi kiegészítő lehet az öltözetünkhöz, karimája pedig védi az arcunkat és a szemünket az erős napfénytől és a káros sugaraktól.

3. Fényvédő krém használata

Nemcsak a nőknek számít, hogy milyen egészséges a bőrük. Az esztétikai érvektől eltekintve (bár természetesen szépek tudnak lenni a ráncok is) is érdemes megőrizni a bőrünk természetes védőbástyájának az épségét, hiszen az egészségünk múlik rajta. A túlzott napfény – és különösen benne található két sugárzás hosszú távon bőrrákot, bőrelváltozást okozhat. Az UVA-sugárzás felel idő előtti bőr-öregedésért, foltokért, napallergiáért, az UVB-sugárzás pedig a leégést és a barnulást – és a bőrrákot okozza. Ezért érdemes az év minden napján fényvédő krémet használni.

Ötven év fölött különösen fontos, hogy vigyázzunk a bőrünkre, mert a természetes védelem és rugalmasság az idővel gyengül. Figyeljünk azonban oda, a bőrön keresztül rengeteg méreganyagot vihetünk a szervezetünkbe, így amit nyernénk a réven, elvesztjük a vámon, ha kémiai fényvédőt használunk. Figyeljünk az összetevőkre, és részesítsük előnyben a fizikai fényvédőket. Az erős napra menés előtt fél órával kenjük be magunkat, és ne felejtsük el rendszeresen megújítani.

4. Megfelelő árnyékolás a kertben

Ha fa árnyékában vagy napernyő alatt ücsörgünk, fontos tudnunk, hogy az UV-sugarak ezen keresztül is elérik a bőrünket. Nem mindegy persze, hogy ritkásabb lombú akácfáról vagy sűrű lombú, hűvösséget is adó diófáról van szó; hogy UV-védelemmel ellátott vitorlavászon vagy olcsó tengerparti napernyő alatt ücsörgünk, de mindenképpen ajánlott a kombinált védelem.

Ha a kertben is olyan védelemben szeretnénk részesülni, mint amilyet a házban kaphatunk, érdemes építtetni egy komolyabb terasztetőt vagy kerti pavilont.

A pavilonok eredetileg már az ókori Kínában is léteztek, de Európába Franciaországból terjedt el, és a nyelvekbe a francia papillon, pillangó szóból került. A pavilon egy különálló épületet jelent a kertben, és ősidők óta menedékként és társasági összejövetelek helyszíneként használták.

Lehet fából is készíteni-készíttetni, ekkor azonban oda kell figyelni az állagmegóvásra: a fának rendszeres kezelésre van szüksége, hogy az időjárásnak ellen tudjon állni. Ez egyben általában költségesebb megoldás is, hiszen a fa, bár esztétikus, azért nem a legolcsóbb alapanyag, különösen mostanában. A cseréptető pedig, bár hatékonyan véd az eső és a napsugarak elől, olykor túlságosan sötét lehet, különösen felhős időben.