Így változtat meg egy nárcisztikus férfi párkapcsolata

Egy nárcisztikus férfi párkapcsolata sok szenvedést okoz

Korábban írtunk már róla, hogy lehet-e valós egy nárcisztikus férfi szerelme. A válasz elsősorban attól függ, hogy milyen fokú a nárcizmus, hiszen enyhe fokánál akár valóban boldog kapcsolat is fenntartható. A skála másik oldala felé haladva azonban egyre inkább lehetetlennek tűnik a hosszú távú párkapcsolat fenntartása, ami ráadásul rengeteg fájdalmat és szenvedést is okoz a feleknek. Miben változtatja meg a nőt egy nárcisztikus férfi párkapcsolata?

Állandó félelem lesz benned, hogy csalódást okozol

A folyamat lassanként kezdődik, eleinte fel sem tűnik neked. Párod egyre gyakrabban mutat rá a hibáidra, és bár úgy tűnik, hogy mindezt jó szándékkal teszi, valójában így akarja éreztetni az erőfölényét. Idővel aztán bármit csinálsz, az ő szemében rossz lesz, minden cselekedetedre szól valamit. Benned pedig állandó bűntudat és aggodalom lesz úrrá, amiért nem vagy elég jó. Korábbi önmagadnak csak árnyékává válsz, aki folyamatosan aggódik és fél attól, hogy kevés a párjához.

Megkérdőjelezed a saját értéked

Egy nárcisztikus férfi saját bizonytalanságát is párjára vetíti ki, gyakran hazudik is azért, hogy igaza lehessen. Megtalálja a gyenge pontjaidat és azokat felhasználva erőtlennek, értéktelennek tüntet fel téged. Míg végül te magad is elkezded megkérdőjelezni minden döntésed vagy cselekedeted. Korábbi önbizalmat szépen fokozatosan leépül, míg végül valóban gyengévé, bizonytalanná válsz.

Érzelmileg kimerülsz, elfáradsz

Minél hosszabban láncol magához egy nárcisztikus férfi párkapcsolata, annál súlyosabbak lehetnek a sebek. Miután ugyanazokat a játszmákat viszitek végig újra és újra, teljesen kimerülsz tőlük. Az érzelmi kimerültség pedig számos fizikai tünetet is hoz magával: idegesség, türelmetlenség, apróságokon való sírás. Felmerülhet benned, hogy te vagy túlérzékeny, de hidd el, nem veled van a baj!

Mi történik egy nárcisztikus férfi párkapcsolata után?

Kilépni egy fájdalmas, nárcisztikus kapcsolatból nem elég, hiszen az együtt töltött idő alatt lelked és személyiséged egyaránt komoly csapásokat kapott. Most vár rád a feladat, hogy összeszedd a darabkákat és magad mögött hagyva a múltad ismét erős, egészséges személyiséged lehessen. Ez bizony hosszú időt és rengeteg tudatosságot igényel a részedről. El kell hinned, hogy az elmúlt időszak szenvedése nem a te hibád volt, és hogy éppen úgy vagy jó, ahogyan vagy. Újra fel kell építened az önbizalmat és helyre kell állítanod az önértékelésed.

Ha úgy érzed, hogy ehhez segítségedre van szükséged, fordul szakemberhez! Egy pillanatig se szégyelld, nem vagy egyedül ezzel a nehézséggel, profi segítségével pedig sokkal könnyebben túljuthatsz rajta.

Miért szeretünk bele a nárcisztikus emberekbe?

Az eredeti cikk és a kép forrása itt és itt.