Így változik meg az életed nagyszülőként

Egy nagyszülő felelőssége sokkal kisebb
Egy nagyszülő felelőssége sokkal kisebb

Sokan érzik, újjászületnek, amikor megérkezik az első unokájuk. Nem csak egy szülő, de bizony a nagyszülő élete is gyökeresen átalakul, amikor bővül a család. Szerencsére ezek mind-mind pozitív változások. 

Új nevet kapsz

Bizonyára több becenevet is kaptál már az évek során. Viselted a szüleid, a barátaid, a munkatársaid és a gyermekeid által rád aggatott neveket, most azonban tovább bővül a paletta. Gondolom, te el is elképzelted már, milyen lesz, amikor mamának szólítanak majd. Egy dologban biztos lehetsz: elképzeléseid korántsem érnek fel ahhoz az élményhez, amikor majd unokád ejti ki először mosolyogva az új nevedet.

Más fényben látod a gyermekedet

Nincs szebb annál, mint amikor a gyermeked szülővé érik. Lányodból anya, fiadból apa lesz és minden, amit tanítottál nekik, végre igazán értelmet nyer. Gyakran emlegetnek majd és fordulnak hozzád tanácsért, segítségért. Hiszen ki értene jobban a neveléshez, mint egy gyakorlott nagyszülő?

Nem kell többé szigorúnak lenned

Talán egész életedben a szigorú, megfontolt szülő szerepét játszottad, és emiatt nem keveset harcoltál gyermekeiddel. Van egy jó hírünk számodra: a szigorúság a múlté. Nagyszülőként végre kedvedre szegheted a szabályokat és léphetsz be így a menő nagyik sorába. Desszert ebéd előtt? Késői ágyba bújás? Ágyban evés? Pipa, pipa és pipa.

Teljesen megfiatalodsz

Igazán a szülőszoba kapujában, első unokád születésekor realizálod, milyen gyorsan telik az idő. A felismerésnek köszönhetően minden alkalmat megragadsz majd, hogy a legtöbbet hozd ki az unokáddal együtt töltött időből. Egyszer csak azon kapod majd magadat, hogy plafonig érő Lego tornyokat építesz, biciklire pattansz vagy sárkányt eregetsz. Hamar elfelejted, hogy már elmúltál ötven éves, meglásd!

Történeteid kincset érnek

„Mama, mama, meséld el azt a történetet apuról!” Történeteid hirtelen igazán lelkes közönségre találnak, és képesek akár századszorra is megnevettetni a kicsiket. Míg gyermekeid lehet, hogy már csak unottan, udvariasságból hallgatnak végig, unokáid őszintén kíváncsiak a sztorijaidra, amiket csak egy nagyszülő képes igazán izgalmasan elmesélni.

Nincs rajtad nyomás

A gyereknevelés során rengeteg teher nehezedett a válladra. Talán az egyik legjelentősebb nyomást a felelősség jelenti, hogy életre való, intelligens embert szeretnénk nevelni gyermekeinkből. Nagyszülőként ez már nem stresszes feladatod. Csak ragadd meg a pillanatod, élvezd ki a velük töltött időt, és ne aggodalmaskodj az iskolaválasztás vagy a beírt intő miatt!

(M.F.)                                                                                        A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>