Így tesz szebbé és egészségesebbé a finn szauna

A finn szauna a hétköznapok luxusa lehet
A finn szauna a hétköznapok luxusa lehet

A szauna jótékony hatásai a hőnek köszönhetők, a finn szaunában pedig magasabb páratartalom is társul a sokszor 100 fokos hőmérséklethez. Miközben a hagyományos finn szauna relaxáló melegét élvezzük, szervezetünk szinte minden téren kap egy „löketet” az ideális működéshez. Ha eddig nem tudtad, hogy miért is olyan jó a szauna, itt az alkalom részletesen átlátni hatásmechanizmusát. 

Hogyan működik a finn szauna?

A finn, azaz hagyományos szauna egy olyan kabin, melyben létrehozható magasabb páratartalom és magas hőmérséklet. Mindezt egy jól elhelyezett és megfelelően használt szaunakályha, valamint a rápakolt kövek és az azokra locsolt víz biztosítja.

Ha otthoni szaunát tervezel építtetni, fontos kritérium, hogy a szauna méretéhez megfelelő kapacitással bíró kályha adja a hőt. Manapság már nem a fafűtéses verzió a legkorszerűbb, villanykályhával is készül finn szauna, azonban az igazi, autentikus hangulatot és „szaunaszagot” a fa égetése adja.

A szaunakályhának rendszerint a tetején van hely a köveknek, melyek egyrész hőtartó képességükkel a kályha lekapcsolása után is jelentős ideig biztosítják a kabin lassú kihűlését, másrészt a rájuk locsolt vizet magukról lassan párologtatva folyamatosan magasan tartják a páratartalmat. A felmelegedett párás levegő lassan felmelegíti az ember testét, mesterséges, lázszerű állapotot idézve elő, így érve el az egészségjavító és egyben szépítő hatást.

A finn szauna átlagosan 75-100 fok közötti hőmérséklettel működik, ám a rutinos szaunázóknak akár a 130 fokos kabin sem kottyan meg. Fontos vigyázni magunkra! A finnek szinte szaunába születtek (az idősebb korosztályból vannak, akik tényleg), így náluk kevésbé fordul elő a túl meleg kabin vagy a hideg-meleg váltakozásából fakadó egészségügyi bántalom. A nem ehhez szokott szervezet, főleg keringési panaszok, egyes betegégek, láz esetén megsínyli, ha tűrőképességének határait feszegetjük.

A finn szauna hatásai az egészségre

A testhő emelése és magasan tartása intenzívebb munkára fogja a szívedet, ezáltal az gyorsabban pumpál, a vérkeringés felgyorsul. Vérkeringésed révén anyagcserefolyamataid is felgyorsulnak, az intenzíven szállított oxigén, a tápanyagok, a méreganyagok, a zsírok gyorsabban, ezáltal egységnyi idő alatt nagyobb mennyiségben jutnak el a felhasználási vagy kiürülési helyre.

A felgyorsult vérkeringés, az oxigén, a tápanyagok jobb hasznosulása fokozza minden szerved működését, minden folyamatot serkent. Átfogó, mindenre kiterjedő egészségjavító és immunerősítő hatással van rád a szaunázás. Természetesen egyes betegségek, hiánybetegségek, tünetek, állapotok ellen nem hatékony, csupán más módszerek kiegészítőjeként segítheti a felépülést, állapotod javulását. Ha esetleges betegséged miatt orvosod nem tilt el tőle, a szauna jótékony hatásai a te problémádon is sokat lendíthetnek.

A finn szauna jótékony hatásai a szépségedre

Ami az egészségedet komplexen javítja, nyilván a szépségedet is elősegíti. A felgyorsult keringés, az intenzív anyagcsere folyamatok gördülékenyebbé teszik azon mérgek kiürülését is, melyek bőröd állapotának romlását idézik elő, elhízásodat támogatják, illetve segítik a narancsbőr kialakulását. Még a haj és köröm egészségét is támogathatod szaunázással, hiszen az anyagcsere felel azért is, hogy körmeid és hajkoronád elegendő tápanyaghoz jusson, növekedhessen, erős és egészséges legyen.

A finn szauna hatékony bőrszépítő. Bőröd mikrokeringése és anyagcseréje, melybe a kollagén és elasztin szintézis, faggyútermelés és természetes hámlás is beletartozik, szintén felgyorsul. A szaunában tapasztalható fokozott izzadással a meleg hatására kitágult pórusokon a szennyeződések, méreganyagok, a fölösleges faggyú könnyedén kilökődik. Ezzel együtt a bőr rétegein átfolyó saját zsírod, mely mindenféle hasznos anyaggal gazdagított, hidratálja, ápolja, táplálja bőröd. A hidratáció és táplálás tehát belülről, a bőröd számára leginkább megfelelő anyagokkal történik, miközben tisztul, élénkül a kültakaród, és nem csupán a felső rétegei, hanem az egész.

További tanácsok a rendszeres szaunázáshoz

Ahhoz, hogy a szauna használata valóban látható eredményt hozzon, nagyon fontos biztosítani szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat és vízmennyiséget. Ezzel együtt oda kell figyelni a táplálkozás, a bőrápolás és a sminkelés közben arra, hogy minél kevesebb méreganyaggal terheljük magunkat. Logikus, hogy minél több fölöslegtől kell megszabadulni, annál nehezebb dolga van a szóban forgó jótékony forróságnak.

Nagyon fontos, hogy szaunázás előtt és szaunázás után alaposan megtisztítsuk bőrünket. Tusfürdő gyanánt érdemes természetes összetevőket tartalmazó típusokat választani, de a szauna által kitágított pórusok megtisztításra egyes helyeken iszap vagy agyag pakolásokat is kínálnak.

Mindenképpen fogyassz napi minimum 2 liter tiszta vizet. Ha szaunázol, akkor emeld ennek a mennyiségét. Szauna előtt legalább 3 dl vizet fogyassz el, és egy 30-40 perces szauna tréning végéig fél literrel támogasd szervezeted!

Mit kapsz eredményül? Tisztább, rugalmasabb, kisimultabb bőrt, egységesebb bőrképet, mérsékeltebb narancsbőrt, élettel teli megjelenést, valamint jobb közérzetet, nagyobb ellenállóságot a betegségekkel szemben.

Fontos! Ha bármilyen betegséggel élsz vagy időszakosan elkaptál valamit, mindenképpen kérdezd meg orvosod, mielőtt szaunázni kezdesz!

Nem mersz szaunázni, mert nem ismered az etikettet? Segítünk.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>