Így tehetsz a lelki fáradtság ellen – 5 jó tanács, amit fogadj meg

Így tegyél a lelki fáradtság ellen!

Ha a tested elfáradt, le kell ülnöd vagy feküdnöd pihenni. Ha elméd fáradt el, ki kell kapcsolnod. De mit tegyél, ha lelkednek van szüksége pihenésre? Egyáltalán honnan ismerheted fel és hogyan tehetsz a lelki fáradtság ellen? Cikkünkből megtudod!

Mik a lelki fáradtság jelei?

Hasonlóan testedhez, lelked is el tud fáradni. Egy nehezebb időszak során, olyankor, amikor egyszerre sok mindennel kell megbirkóznod vagy úgy érzed, túl nagy falat számodra, amivel szembesülnöd kell, könnyen belefáradhatsz.

Hamar észreveheted magadon a jeleket, ha türelmetlenné válasz, minden és mindenki idegesíteni kezd, kedvtelen és bágyadt vagy. Mindent értéktelennek érzel, amit teszel, nem is tudsz szívvel-lélekkel csinálni semmit. Persze, ha egy-két napig érzed így magad, aztán máris minden jobb, úgy csak épp rossz napjaid voltak – mindenkinek vannak. De ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, tenned kell ellene, mielőtt tovább súlyosbodik.

Mit tehetsz a lelki fáradtság ellen?

A legfontosabb, hogy adj magadnak egy kis időt, hogy lelked feltöltődhessen. Keress valamilyen elfoglaltságot, ami teljesen ki tud húzni a mindennapokból, ami alatt teljesen kikapcsolhatsz. Ez lehet meditáció, futás, úszás vagy jóga is. Ezek tipikusan azok a sportok, melyek űzése alatt elkap a “flow” és teljesen befelé fordulhatsz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne végezhetnél bármilyen más sportot, ami neked jól esik!

ad

Csinálj olyan dolgokat, amiktől jobban érzed magad! Ehhez az is kell, hogy időnként bizony “nem”-et mondj és a saját fejed után menj. Nem leszel önző attól, ha egy nehéz időszakban visszautasítod egy szívesség kérését és inkább magadra koncentrálsz.

Szabadulj meg a negativitástól! Ha olyan emberek vesznek körül, akikből árad a negativitás, kicsit vond ki magad a társaságból. Ha munkában érzed ugyanezt, vegyél ki néhány szabadnapot. Épp elég a saját problémáid cipelned, told le a válladról mások terhét.

Fogadd el az érzelmeid! Ne próbálj úgy tűnni, mint aki jól van – főként ne saját magad előtt. Kerülj tisztába a félelmeiddel és aggályaiddal, sírj egy nagyot, add ki a feszültséget. Meglátod, utána máris jobban érzed magad.

Értékeld mindazt, amid van! Még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy minden összeomlik körülötted, bőven van miért hálásnak lenned. Keresd ezeket a dolgokat tudatosan és összpontosíts rájuk, így sokat tehetsz a lelki fáradtság ellen. Egészen apró dolgokért is lehetsz hálás: egy finom vacsoráért, egy őszinte kacagásért legjobb barátnőddel, az örömért, ahogy háziállatod fogad, a szép nyári időjárásért.

Kezdd az évet pozitívan – Győzedelmeskedj a lelki fájdalom tünetei felett!