Így találjuk meg a számunkra tökéletes mosógépet

Mosógép választása

A tökéletes mosógép megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a kereskedelmi kínálat rendkívül széles. Az alábbi írás abban igyekszik segíteni, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk annak érdekében, hogy a számunkra megfelelő készüléket vásárolhassuk meg.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni egy kérdést a várható élettartammal kapcsolatban, hiszen az általános vélekedés szerint a mai készülékek élettartama lényegesen rövidebb, mint 30-40 évvel ezelőtt. A vélekedés nem alaptalan, ennek pedig több oka is van a megkérdezett szakeladó szerint. Az egyik ok a folyamatos árverseny, ami lassan több évtizede meghatározza a kereskedelmet, a másik ok pedig a felgyorsult innovációval magyarázható. Noha ez ellentmondásnak tűnhet, mégsem az. A gyors fejlesztéseknek köszönhetően a mai készülékek olyan mértékben előzik meg a régi változatokat, hogy a felhasználók 8-10 éves jó állapotban lévő mosógépeket is lecserélnek. Ez arra kényszeríti a gyártókat, hogy a gyártási folyamatokat optimalizálják a jobb árszabás érdekében. Ne felejtsük el azt sem, hogy ma egy középkategóriás mosógépet egy átlagbér feléért vásárolhatunk, 30-40 évvel ezelőtt nem ez volt a helyzet.

Felmerül a kérdés, melyik gyártó készülékeinek szavazzunk bizalmat. Mindenki esküszik valamelyikre, illetve óvva int egy másiktól. Ezek a jó vagy éppen rossz tapasztalatok sok esetben egyéni okokra vezethetők vissza, ráadásul minden márka több altípussal van jelen a piacon egyszerre, így előfordul, hogy némelyik szerencsésebb választás, némelyik pedig kevésbé. A Zanussi gépek a legnépszerűbbek közé sorolhatók Magyarországon, kiváló ár-érték arányuk, megbízhatóságuk és kiterjedt szervizhálózatuk sokak számára vonzóvá teszik őket. A Beko idehaza a feltörekvő márkák egyike, egyre nagyobb piaci részesedéssel. A 100 ezer forint alatti készülékeik is megbízható gépek. Kissé magasabb árkategória jellemzi a Whirlpool gépeit, amelyek között felültöltős változatokat is szép számban találunk. De meg kell említeni a Candy, az Electrolux, a Samsung, az LG, a Bosch gépeit is, amelyek mind jó választást jelenthetnek körültekintő mérlegelést követően.

Ha a számunkra megfelelő mosógépet keressük, nem feledkezhetünk meg a rendelkezésre álló szabad terület nagyságáról. Minél kisebb a fürdőszoba vagy a mosókonyha, annál inkább kompromisszumra kényszerülünk. Ha nincsenek ilyen korlátaink, a hagyományos elöltöltős gépek ésszerű választást jelentenek, hiszen kiváló energiahatékonysággal rendelkeznek. Ha kifejezetten fontos számunkra a helytakarékosság, érdemes a felültöltős készülékek mellett dönteni. Ezek valóban helytakarékosak, hiszen a felfelé nyíló ajtónak köszönhetően akár egy szűk térben is elhelyezhetők, viszont az energiahatékonyságuk nem optimális. Alternatív megoldást jelentenek a keskeny elöltöltős készülékek, ezek esetében azonban számítanunk kell az előrefelé nyíló ajtó helyigényére.

Nem feledkezhetünk meg a dobkapacitás kérdéséről sem. Az általános ajánlás szerint egyedül élők számára 4 kg, pároknak 5-6 kg, családoknak 7-8 kg dobkapacitás ajánlott, de természetesen ezt felülírhatják a mosási szokásaink. Egyes esetekben fontos lehet a centrifuga maximális sebessége is. Minél nagyobb fordulatszámra képes, annál kevesebb nedvesség marad a szálak között, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagysebességű centrifuga a legérzékenyebb ruhadarabokat akár tönkre is teheti. Szerencsére ez az érték minden korszerű gép esetén szabályozható.

Érdemes figyelmet fordítani az energiaosztályra is; ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy 2020 tavaszán megváltoztak a skála jelzései, illetve eltűntek a pluszos jelölések. Ma már a sima „A” jelöli a leginkább energiatakarékos kategóriát. Ha figyelmet fordítunk a kiválasztásra, könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes készüléket.