Így segít a pozitív gondolkodás a korlátozások idején

A pozitív gondolkodás segít győzedelmeskedned a bezártság miatti stressz felett

Még egy hónapot otthon töltünk tehát, és bár nem vagyunk teljesen bezárva a négy fal közé, azt már biztosan tudhatjuk, hogy idén semmi nem lesz olyan, mint ahogyan megszoktuk. De fel a fejjel, ebből is ki tudod hozni a legjobbat! Cikkünkben bemutatjuk, miként segít a pozitív gondolkodás, hogy felülkerekedj a rossz kedven és a belül érzett feszültségen.

Kicsit add fel az irányítani akarást

Mostanra tudjuk jól, hogy a külső tényezőket nem tudjuk irányítani. Ne is akard, foglalkozz inkább azzal, ami felett van kontrollod!

Teljesen normális, hogy aggódsz szeretteid egészségéért. De nem mindegy, hogy ezt milyen mértékben teszed! El kell fogadnod, hogy ez olyan dolog, amire nincs ráhatásod. Gondoskodj róla, hogy idős szüleidnek mindig legyen sok finomság a hűtőben és rendszeresen beszélgess velük, hogy ne érezzék magukat egyedül. De ne rágódj azon magadban, hogy “mi lenne ha”. Inkább fordítsd valami jóra az energiáid és meglátod, milyen sokat segít a pozitív gondolkodás a közérzeteden.

És ugyanígy: minek azért idegeskedni, hogy milyen programokról maradsz le, ha helyette inkább azokra koncentrálhatsz, amiket így alakítasz magadnak? Nagy szerencsénk, hogy az online világban mindenre van lehetőségünk: vásárolhatsz, ügyeket intézhetsz, együtt lehetsz szeretteiddel, tanulhatsz és szórakozhatsz.

Fejleszd magad

ad

A hirtelen adódott extra időt felhasználhatod arra, hogy valami újat tanulj, újat sajátíts el. Mindig szerettél volna elkezdeni nyelvet tanulni, de nem találtál rá időt? Vesd bele magad, és hidd el, a nyelvtanulás 50 felett is lehetséges! Kezdheted ingyenes applikációkkal, online letölthető videókkal és tananyagokkal. De elkezdhetsz festeni, horgolni, sportolni vagy beleáshatod magad a tudományok világába is néhány jó könyvvel.

Ez nem csak azért jó, mert elfoglalod magad és még hasznosan is töltöd az időt. De azért is, mert az önfejlesztéssel az önbizalmad és önértékelésed is javíthatod, amivel a kedved is mindjárt jobb lesz.

Vedd elő a tennivalóid listáját

Mindannyiunknak van egy hosszas listája azokkal a dolgokkal, amiket meg szeretnénk csinálni otthon, de valahogy mindig akad fontosabb. Most menj végig rajta: szanáld ki végre a ruháid, amit hónapok óta halogatsz, ültesd át a kedvenc virágaid szebb kaspóba vagy akár fesd le a hálószoba polcokat. Kapcsolj hozzá zenét és készíts be egy finom forró teát is, és még élvezhető is lesz a program.

A pozitív gondolkodás megmutatja, hogy a világ olyan, amilyennek Te látod

Körülöttünk mindent úgy interpretálunk, ahogyan “tanultuk” látni a világot. Ha negatív szemüveget veszel fel, mindent stresszesnek, komornak fogsz látni, mindenben a hibát fogod megtalálni. De ha úgy döntesz, hogy pozitívan tekintesz a világra, meg fogod látni a jót. Például: hányszor siránkoztál az évek során azért, mert semmi időd nincs magadra? Hányszor kívántad, hogy legalább egyetlen szabad estéd lehessen otthon? Na ugye! Most mindez megvan, és arra fordíthatod, amire csak szeretnéd!

A pozitív gondolkodás ugyan evidensnek tűnik, de egyáltalán nem egyszerű. Alapbeállítottságodtól függ, hogy neked mennyire fog könnyen menni, de az biztos, hogy tanulható! Kezdd el ezzel önmagad fejlesztését, olvasd el korábbi cikkünket is a témában:

A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

Kiemelt kép forrása:
Woman photo created by karlyukav – www.freepik.com