Így nevelhetsz te is boldog gyereket

A gyereknevelés - jó esetben - egy boldog gyereket eredményez
A gyereknevelés - jó esetben - egy boldog gyereket eredményez

Te is a későn szülő édesanyák táborát erősíted? Gyermeked még mindig kisiskolás, életútja elején jár? Ha még nálad sem ürült ki a fészek teljesen, hasznos lehet számodra a nevelési tanácsadók útmutatója. 

Van köze a géneknek a boldogsághoz?

Bizonyára te is észrevetted már, mennyire különbözően viselkednek gyerekeid. Lehet, hogy míg az egyik mosollyal az arcán kel minden reggel, a másik órákon át csak duzzog. Génjeik ugyanazok, a mindennapokat viszont teljesen más hozzáállással élik meg. A gyereknevelés kapcsán tett kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy ha a gének némi szerepet játszanak is boldogságunkban, a környezet, amelyben élnek, sokkal fontosabb. Tehát ha egy gyermek boldog otthonban nevelkedik, ahol optimista emberek veszik körül, ő maga is képes lesz az élet napos oldalát nézni.

Figyelj oda a kötődésre!

Első és legfontosabb szabálya a boldog gyermek nevelésének az, hogy megtanítsuk őket kötődni családtagjaikhoz, barátaikhoz vagy akár háziállataikhoz. A Harvard már bebizonyította, hogy a boldogság a társas kapcsolatokon múlik, de nekünk, szülőknek is tisztában kell lennünk ezzel. A gyereknevelés elengedhetetlen pillére, hogy feltétel nélküli szeretetet és biztonságot nyújtunk nekik.

A Harvardon tényleg megfejtették a boldogság titkát

Ne próbáld meg mindig boldoggá tenni!

Némi paradoxont vélhetsz felfedezni a kijelentésben, a gyerekpszichológusoknak viszont konkrét elképzeléseik vannak a témával kapcsolatban. Szerintük nem szabad túlságosan elkényeztetni a gyerekeket, és minden kívánságukat varázsütésre teljesíteni. Ha egy naiv, irreális buborékban neveljük őket, későbbi elvárásaik is ehhez a buborékhoz hasonlítanak majd. Mind tudjuk, hogy az élet olykor nehéz és sok kihívást görget elénk. Gyermekeinkre is várnak még küzdelmek, és nekünk, szülőknek ezekre is fel kell készítenünk őket.

Ápold a saját boldogságodat!

Gyermekeink boldogságát közvetlenül nem befolyásolhatjuk, a sajátunkat viszont annál inkább. Mivel gyermekeink mindent tőlünk lesnek és tanulnak el, számít a hangulatunk. A depressziós szülők dupla akkora eséllyel nevelnek depressziós gyereket, mint boldog szülőtársaik. Szánj időt magadra és a személyes boldogságodra! Kiegyensúlyozottságoddal teszed a legjobbat a gyermekedért is.

Reális dicséreteket adj!

Az önbizalom növelése a gyereknevelés másik elengedhetetlen eleme. Oda kell figyelni viszont, hogy dicséreteink megállják helyüket két lábbal a talajon is. Az új David Beckhamként vagy Picassoként istenített gyerekek elé olyan elvárásokat állíthatunk, melyeknek nagy eséllyel nem tudnak majd megfelelni a későbbiekben. A kudarcok pedig boldogtalansághoz vezethetnek.

Elbukni is ér

Bíztasd őket kísérletezésre, új dolgok kipróbálására. Lesz, amikor jól teljesítenek és lesz, amikor elbuknak. Az élet is ilyen, egyszer fent, egyszer lent. Rossz érzés végignézni gyermekeink küszködését, de ezek készítik fel őket a valóságra. A kudarc a siker előszobája, ezt sose feledd!

Legyenek feladatai!

A boldogság jelentős mértékben múlik azon, hogy hasznosnak érezzük magunkat. Ha úgy gondoljuk, felesleges a létezésünk, nem lehetünk boldogok. Szükségük van arra, hogy szükség legyen rájuk. Adj gyerekednek feladatokat! Éreznie kell, hogy szerves részét képezi a családnak. Tíz év körül már egy háziállat gondozására is képesek a kicsik, így nem csak egy újabb köteléket adhatunk életükhöz, de felelősségteljességet is.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>