Így lehetsz világutazó nyugdíjas

Egy világutazó nyugdíjas
Egy világutazó nyugdíjas

Mindannyian álmodoztunk már arról, hogy felmondunk, eladjuk a lakást, összepakolunk egy bőröndbe és nekivágunk a nagyvilágnak. Miért ne tehetnénk meg ezt a nyugdíjas éveinkben? Váltsd valóra álmod, és legyen belőled világutazó, akár 50 fölött! 

Készen állsz?

Ahhoz, hogy igazi világutazó lehess, meg kell felelned néhány íratlan szabálynak. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket és gondolkozz el rajtuk. Nincsenek jó vagy rossz válaszok, a lényeg, hogy őszintén felelj!

– Biztos vagy benne, hogy életvitelszerűen akarsz utazni? Készen állsz a folytonos pakolásra, repülésre, szálláskeresésre, és ami ezzel jár?

– Vannak olyan kötelezettségeid, amelyek haza kötnek? Te vigyázol a szüleidre, vagy esetleg gyerekeidnek, unokáidnak van rád égető szüksége?

– Milyen az egészségi állapotod? Bírod még a fizikai és szellemi terhelést?

Megengedheted magadnak?

A világutazó életforma nem olcsó. Elvárásaidtól függően azonban sokat lefaraghatsz a költségekből. Értelemszerűen jobban kijössz, ha nem ragaszkodsz a drága hotelekhez és rugalmas vagy az úticélt illetően is. Gondold át, hogy állnak a megtakarításaid, milyen bevételeid vannak a nyugdíjon kívül. Ezek után könnyebben kalkulálhatsz, hol és mennyi ideig maradhatsz. Amennyiben úgy döntesz, hátralévő életed egy világutazó kalandos kóborlásainak szenteled, a lakásod eladására is sort kell keríteni. Ez rendkívül nehéz döntés, beszélj róla családoddal, barátaiddal! Ha viszont csak átmeneti a vándorkedved, jó választás kiadni az otthonod. Így a visszatérés is egyszerűbb és még jövedelmet is szerzel!

Pénztárca barát világutazó megoldások

Önkénteskedj! Egy jó világutazó nem csak arra törekszik, hogy megismerje az úticélt és annak kultúráját, de a helyiek életét is igyekszik segíteni. Az önkénteskedésnek rengeteg formája van, dolgozhatsz ökofarmon, taníthatsz nyelvet, vagy vigyázhatsz az élővilágra. Több éves és pár napos programok között is válogathatsz, a világ minden táján. Rendszerint egy fix árat fizetsz be, amiért ételt és szállást kapsz, jóval olcsóbban, mintha magad oldanád meg.

Cserélj házat! Már több weboldal létezik, ahol biztonságos keretek között cserélhetsz lakást ismeretlenekkel, akár a Föld túloldaláról. Amíg az otthonodban élnek, te az övékben, így spórolhattok a szálláson.

Őrizz házakat! Szintén a szálláson takarékoskodhatsz, ha olyan családok otthonára vigyázol, akik nyaralni mentek. Az ott lakásért cserébe pedig csak annyi dolgod van, hogy gondját viseld az állatoknak és öntözd a növényeket.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>