Megfelelő kommunikációval javíthatsz a kapcsolataid minőségén

A kapcsolat minősége a családi életben is fontos
A kapcsolat minősége a családi életben is fontos

A stabil, boldog párkapcsolat nagyot dob az ember hangulatán és életminőségén. Azonban nem csak a szerelmi, hanem a baráti és a családi kapcsolataink is sokat számítanak a mindennapokban. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy javíthassunk a minőségükön.

Gondoskodj magadról!

Furán hangozhat, mégis fontos, hogy belássuk: a másokkal ápolt kapcsolataink javításához elengedhetetlen, hogy a saját magunkkal ápolt is rendben legyen. Dolgozz az önbizalmadon és az élethez való hozzáállásodon, és amint törődni kezdesz magaddal, a környezeteddel dédelgetett viszonyod is jobbra fordul.

Kövesd a szívedet!

Amíg a szívünket követjük, nincs mit megbánnunk. Nem maradnak bennünk sem feltételes módok, sem kérdőjelek, így kiegyensúlyozottak és boldogok lehetünk. A kapcsolataink is tapasztalják majd ennek előnyét.

Légy függetlenebb!

A függetlenség óriási hatalom, azt birtokolva azt tehetünk, amit akarunk, a saját céljaink és vágyaink után mehetünk. Ha képesek vagyunk egymagunk is boldogulni, és megtalálni a megoldást a problémáinkra, máris jobban menedzselhetjük a kapcsolatainkat is.

Légy megértő!

ad

Ne ítélkezz, és ne idegeskedj azon, hogyan viselkednek körülötted mások! Meg kell próbálni megértőnek lenni minden helyzetben, bele kell képzelni magunkat a másik helyébe és megfelelő empátiával viszonyulni másokhoz.

Kommunikálj!

Meg kell tanulni beszélni az érzéseinkről. Ne félj kérni azt, amire éppen szükséged van, ne félj szavakba önteni, amit érzel! A kommunikáció igazi fegyver és ajándék egyszerre, az asszertív típusú kommunikáció pedig kifejezetten elengedhetetlen az emberi kapcsolatok ápolásához.

Ismerd fel, mire van szüksége másoknak!

Ne csak magaddal törődj, de mások igényeivel is! Nem elég kimutatnod az érzéseidet, és hogy mit akarsz, másokra is oda kell figyelned.

Légy hajlandó a kompromisszumra!

Igen, néha nekünk kell engedni. Mindig mérlegelj, és sose ragaszkodj makacsul az igazadhoz! A közösen előnyös megoldást kell keresni, nem pedig az önös érdekeinket lesni.

Maradj nyugodt!

Egy jó kapcsolathoz kulcsfontosságú, hogy megőrizzük a hidegvérünket. A jóga és a meditáció egyaránt segíthet, hogy nyugodtabban kezeljük a mindennapokat. Megéri megtalálnunk a számunkra működő relaxációs formát.

Merj megnyílni!

Nem szabad bezárkózni és falakat építeni magunk köré, mindegy, mennyi sérelem ért minket a múltban. Légy te is nyitott mások felé, engedd őket közel a szívedhez, hiszen minőségi kapcsolat csak kötődve alakulhat ki!

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Tudod, mit jelent az Erőszakmentes Kommunikáció? Elmagyarázzuk. (1.)

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>