Így evett meg minket a közösségi média

A közösségi média megbénít minket
A közösségi média megbénít minket

Ma más világban nevelkednek gyermekeink és unokáink, mint mi tettük annak idején. Míg mi csak akkor tudtuk ápolni barátságainkat, ha élőben találkoztunk, úgy mára akár a világ másik felén élőkkel is könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot. A közösségi média századában rendesen átalakultak az emberek mindennapjai, képválogatásunk elgondolkodtat a jelenségről.

Igazi függőség

(forrás: Pinterest)
(forrás: Pinterest)

A közösségi média okozta függőség semmiben sem különbözik a nikotin- vagy alkoholfüggőségtől. Hiába hisszük, hogy nem gyakorol káros hatást az életünkre, mégis fogságban tart minket. Egy órában többször is csekkoljuk a képernyőket, okostelefonjaink nélkül lassan már a házat is képtelenek vagyunk elhagyni. A közösségi média befolyást gyakorol életünkre, ha hajlandóak vagyunk belátni, ha nem, akkor is.

Nem menekülhetünk előle

(forrás: Pinterest)
(forrás: Pinterest)

Mindegy, hogy a közösségi média pártján állunk-e, a mai világban már aligha futhatunk el előle. Ha tetszik, ha nem, ott van körülöttünk és befolyásolja az életünket. Tudtad például, hogy a Facebookról nem törölheted véglegesen a profilodat? Deaktiválhatod azt, de amint újra beütöd régi jelszavadat, mindent visszakapsz pont úgy, ahogyan ott hagytad. Ijesztő, hogyan láncol minket a képernyő elé megannyi közösségi portál.

Mind rabok vagyunk

(forrás: Pinterest)
(forrás: Pinterest)

Függünk a közösségi oldalaktól, hiszen itt érhetjük utol szeretteinket, itt követhetjük nyomon barátaink életét, itt olvashatjuk a híreket és értesülhetünk az aktuális történésekről.  Ők tartanak fogságban minket, nem a miénk a kontroll. Ugyan egy új felmérés a Facebook hanyatlását jósolta meg, ez azonban nem jelenti a teljes közösségi média kihalását. A Facebook csupán más portálok javára lesz kevésbé népszerű.

Milyen lesz a jövő generációja?

(forrás: Pinterest)
(forrás: Pinterest)

Gyermekeink és unokáink már a közösségi média világában szocializálódnak, számukra szinte elképzelhetetlen az élet internet nélkül. Vajon milyen hatással lesz ez a felnőttkorukra? A világhálón ma már minden témáról lehet olvasni, de ki tudja mi az igazság? Elég, ha a politikára gondolunk, az, hogy kiről hallunk jót és kiről rosszat, csupán attól függ, melyik oldali médiát használjuk hírek olvasására. Nehéz megállapítani, mi az igazság, és a jövő generációjának nagy nehézséget okoz majd, hogy kiszűrjék az igazságot a sok megtévesztő információ közül.

Veszélyben a valódi kapcsolatok

(forrás: Pinterest)
(forrás: Pinterest)

Sokkoló rajz ez, hiszen apa és fia wifin keresztül kapcsolódik egymáshoz. Mi vár az emberi kapcsolatokra, a családi, baráti és szerelmi kötelékekre, ha továbbra is a közösségi média uralkodik majd felettünk? Inkább választjuk a chatelést és az internetes ismerkedést ahelyett, hogy valakinek arckifejezéseibe, apró nyelvbotlásaiba, mosolygödröcskéibe szeretnénk bele. Ha nem kapcsoljuk ki az internetet, hamarosan ez maradhat az utolsó kapcsolat, mely összeköt minket másokkal.

Mihályi Fruzsina

Hét megdöbbentő karikatúra a mai társadalomról

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>