Így csomagold be udvariasan a kíváncsiskodó kérdéseidet!

A társalgás szabályaihoz tartozik, hogy kíváncsiskodó kérdésünkkel ne legyünk udvariatlanok
A társalgás szabályaihoz tartozik, hogy kíváncsiskodó kérdésünkkel ne legyünk udvariatlanok

Természetes, hogy kíváncsiak vagyunk barátaink életére. Hogy állnak a lakásvásárlással, milyen a szerelmi életük, hogy megy nekik a munka. A baj csak az, hogy tolakodónak, gorombának tűnhetünk, ha nem a megfelelő kérdések hagyják el a szánkat. Éppen ezért jobb odafigyelni, mit is mondunk. Elég csak néhány kifejezésen változtatni, és máris nem hangoznak majd olyan durván azok a bizonyos kérdések.

Az első és legfontosabb, a kérdések célja. Ne úgy tedd fel őket, hogy minél hamarabb megkapd az információt, amire vársz. Ehelyett koncentrálj arra, amit beszélgetőpartnered szeretne megosztani. Mutatunk pár példát!

Mit dolgozol?

Helyette: Mivel foglalkozol mostanában?

Miért? A munkával kapcsolatos kérdések elég kényelmetlenek lehetnek, ha a másik fél történetesen nem dolgozik. Ezzel a csavarral azonban kiderítheted, mi az, ami valójában foglalkoztatja. Legyen az a gyereknevelés, tanulás, vagy egy álom kergetése, megvalósítása.

Van barátod/barátnőd?

ad

Helyette: Van valaki, akivel mostanában találkozgatsz?

Miért? Nem akar mindenki egyből címkét aggatni a kapcsolatára. Lehet, hogy van valaki az életében, de még nem biztos benne, vezet-e bárhová a kapcsolatuk.

Mikor lesz már gyereketek?

Helyette: Mi a következő lépésetek a férjeddel/feleségeddel?

Miért? Az ilyen kérdések nagyon bántóak tudnak lenni. Lehet, hogy a pár már régóta küszködik a fogantatással, de sosem sikerül. Vagy egyszerűen úgy döntöttek, nem vállalnak gyereket, mégis mindenki folyton ezzel nyaggatja őket. Ha akarnak, majd úgyis beszélnek róla. Egyébként pedig számos más terve is lehet egy házaspárnak. Új lakás, nyaralás, vagy akár egy háziállat.

Mennyit fizettél érte?

Helyette: Van valami trükköd, hogyan köthetnék én is ilyen jó üzletet?

Miért? Feltehetően azért jönnek elő ezek a kérdések, mert barátaid új szerzeménye iszonyatosan drágának tűnik. Miközben felmerül benned, ha ők megengedhetik maguknak, talán te is. Éppen ezért, ahelyett, hogy a pénztárcájukban vájkálnál, kérdezd meg, hogy jutottak hozzá! Az is lehet, hogy egy szuper leárazáson vagy kirakodó vásáron szerezték be.

Mikor lesz kész a ház?

Helyette: Mi a felújítás következő lépése?

Miért? A számonkérő kérdések csak még tovább nyomasztják az embert a felújítás alatt. Hidd el, az ismerősöd épp eleget idegeskedik a szerelők, csúszások, túlköltések miatt. Ha szeretnéd tudni, hogy állnak, kérdezz inkább a munka kreatív részéről. Egy felújítás során úgyis a tervezés, a mukafolyamat a legizgalmasabb, nem a végeredmény.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Te is tudsz humoros lenni! Ellátunk gyakorlati tanácsokkal.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>