Igazságot a botladozóknak! (x)

A közösségi médiából ömlenek ránk a sikersztorik. A „gazdagok és szépek” nyomasztóan hatnak az egyszeri halandóra. Nekik is erőt ad Tihamér, a kertész, aki önfeledten lubickol saját kudarcainak krónikálásában.

Joggal lehet elegünk a sikerkultuszból: a reklámokban, a tévében, az Instán minden gyönyörű, mindenki boldog és sikeres – a valóságot persze kiszínező Instasztárok és celebek a gyengeség jelének tudnák be, ha olykor valami kevésbé lenne sikeres, bombasztikus. Pedig a valóság ennél sokkal lazább, kedvesebb – életszagúbb, erre hívja fel büszkén és magától értetődően Tihamér, aki éppen a kertet, a kertészkedést fedezi fel magának igazi hobbistaként. Vagyis botladozva, hibázva, az apró sikereknek világbajnokként örülve, a túlnyomó többségben lévő kudarcokat vidáman, bölcs öniróniával tudomásul véve.

Tihamér füveskönyve – alcíme szerint, amitől a fű sem nő, mindannyiunk számára bebizonyítja, hogy az élet apróságaihoz közel hajolva bölcsebbek lehetünk, mikronézetből érthetjük meg leginkább a világot, és persze, hogy kár idegeskedni, minden úgysem fog sikerülni. De ami sikerül, annak önfeledten örülhetünk. Mihály Marci vidám egyperceseit kiváló ízléssel és remek humorral megrajzolt illusztrációk egészítik ki (Karácsonyi Panka munkái), így a kis kötet olvasása tényleg mindenkinek mosolyt csalhat az arcára, legyen akár kertészkedő, vagy kertbe vágyó, vagy természetszerető – vagy mindennek az ellentéte. Elég, ha csak szokták kisebb-nagyobb kudarcok is érni, szokott botladozni a cél felé vezető úton. És, vajon melyikünk nem szokott?

Mihály Marci: Tihamér füveskönyve – amitől a fű sem nő, Open Books, 2023