Időszakos böjt tapasztalatok – Tényleg hatásos ez a diéta?

Időszakos böjt tapasztalatok

Egy diéta, ami alatt azt ehetsz, amit szeretnél, mégis hatásos? Az időszakos böjt tapasztalatok alapján hatásos és könnyen megszokható diéta, amit akár egész életedben folytathatsz. Mitől olyan hatékony és milyen jótékony hatásai vannak?

Hogyan működik a diéta?

Míg a legtöbb diéta során kalóriákat, makrókat kell számolgatnod, rengeteg ételtől pedig végleg el kell búcsúznod, az időszakos böjtölés nem szabja meg, hogy mit ehetsz és mit nem. A diéta lényege, hogy a napot felosztod két részre, a leggyakoribb a 16/8-as megoldás. Ez azt jelenti, hogy a nap 8 órájában eszel, a többi 16-ban pedig csak folyadékot fogyaszthatsz. Ehhez az kell, hogy a reggelit kitolt egy kicsit (például 10 órára), a vacsorát pedig korábbra hozd (ez alapján 18 órára). A 16/8-as diétáról már korábban is írtunk, olvasd el róla szóló cikkünket:

Hallottál már a 16/8-as diéta elképesztő hatékonyságáról?

Mit mutatnak az időszakos böjt tapasztalatok?

A diéta hatékonyságát egyre szélesebb körben ismerik el, mind a rövid-, mind a hosszú távú fogyásban segítségedre lehet. Ehhez természetesen az is kell, hogy az étkezési idősávban (például a 8 órában) normális ételeket fogyassz. Nem kell egész nap salátáznod, de akkor sem számíthatsz fogyásra, ha hamburgerekkel tömöd magad. Válassz minőségi, egészséges ételeket!

A diéta a ketózis segítségével hat, a böjtölési időszak alatt ugyanis szervezeted saját erőforrásait használja fel. Miután a tested nem kap tápanyagot, az elraktározott energiát, a zsírt fogja felhasználni.

Milyen további pozitív hatásokkal számolhatsz?

Világszerte számos kutatás támasztotta már alá a diéta hatékonyságát. Dr. Sara Gottfried, a Berkeley Egyetem professzora szerint a diéta nem csak a fogyásban segít, de a vércukorszint szabályozását is támogatja, valamint hozzájárul az öregedés folyamatának lassításához. A kutatások azonban azt is mondják, hogy a vércukorszintre gyakorolt jótékony hatás csak addig áll fenn, amíg tartod a diétát.

Az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az időszakos böjtölés csökkenti a koleszterinszintet, ezzel pedig számos betegség megelőzésében játszik szerepet. Csökkenti például a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának esélyét.

Inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén is különösen érdemes lehet belekezdened a böjtölésbe, a kutatások szerint ugyanis mindkét betegségben javulás érhető el vele.

Mindemellett ráadásul még arról is sokan számoltak be, hogy az éjszakai alvás minőségét és mennyiségét tekintve is javulást tapasztaltak a diéta hatására. Logikusnak is tűnik, hiszen mind tapasztaltuk már, hogy teli hassal kevésbé alszunk jól.

Az időszakos böjt tapasztalatok alapján tehát tényleg működik, hatékonyan fogyhatsz vele, ráadásul egyéb pozitív hatásait is kiaknázhatod. Ne számíts azonban óriási eredménye már 1-2 hét után, a tartós és látható eredményért hosszabb ideig tartsd a diétát. Ha pedig meg vagy vele elégedve és meg is szoktad, bátran állj át rá hosszú távon is.