Időskori fog- és szájápolás – A legfontosabb kérdések és válaszok

Időskori szájápolás

A kor előrehaladtával az egész test észrevehető változásokon esik át, és ez alól az ember szája sem kivétel. Kellő odafigyeléssel ön is biztosíthatja, hogy szája kortól függetlenül egészséges maradjon.

Íme a legfontosabb kérdések és válaszok az időskori fog- és szájápolásról.

Biztosan elveszítem a fogaimat?

Nem. Kellő odafigyeléssel és egy jó fogorvos segítségével mind a fogszuvasodás, mind pedig a fogínybetegség megelőzhető, így korától függetlenül bármeddig megőrizheti eredeti fogait.

Milyen problémákra kell számítsak idősebb koromban?

A korosodás egyik lehetséges velejárója a fogíny visszahúzódása, ami érzékenyebbé teheti a fogakat. Kérjen tanácsot fogorvosától a legjobb fogmosási technikákhoz az ilyen problémák esetén, vagy ezek elkerülésére. Egyes esetekben fogorvosa szájvizet javasolhat az érzékenység kezelésére.

A karok, a kéz, illetve a szemproblémák hátráltathatják a fogmosásban. Ilyen esetben is kérjen tanácsot fogorvosától. Egy nagyító hatású tükör például sokat segíthet.

Amennyiben egyes fogai hiányoznak, és ezeket korábban műfogakkal vagy műfogsorral pótolták, akkor speciális fogápolási szükségletei lehetnek. Ezzel kapcsolatban kérjen személyre szabott tanácsot fogorvosától.

Akár fogápolási tanácsra szorul, akár foghiány vagy fogászati probléma áll fent Önnél, a Rosental Fogászatán segítenek. Ha szakszerű fogorvosokra van szüksége, akkor keresse fel rendelőjüket és kérjen időpontot az alábbi linkre kattintva: Fogászati konzultáció a Rosental Fogászatán!

Egyes gyógyszerek rendszeres szedés esetén kiszárítják az ember száját. Mivel a nyál egy természetes tisztítószer az ember szájában, hiánya különböző problémákhoz vezethet. Értekezzen kezelőorvosaival esetleges alternatív gyógyszerek kiváltása ügyében, illetve kérjen tanácsot fogorvosától, hogy mivel serkenthetné a nyáltermelését (a cukormentes rágógumik például gyakran segíthetnek ebben).

Biztosan lesznek fogínyproblémáim idősebb koromban?

A fogínybetegségeket az úgynevezett lepedék okozza, amelyet a fogakra folyamatosan lerakódó baktériumok alkotják. A lepedék rendszeres eltávolítása éppen ezért nagyon fontos, hiszen ez biztosítja a legjobb védekezést a fogíny begyulladása és más problémák ellen.

Amennyiben nem távolítják el megfelelően a lepedéket, a kialakuló fogínybetegség akár az íny alatti csontozatot is megtámadhatja. Mivel ezek a csontok tartják a helyükön a fogakat, azok idővel kilazulhatnak a helyükről.

Hogyan vehetem észre a fogínybetegséget?

A fogínybetegség kezdeti szakasza gyakran fájdalommentes, ezért általában nehéz időben észrevenni. További tünetek lehetnek még:

  • vérző fogíny fogmosás közben
  • laza fogak
  • visszahúzódó fogíny
  • kellemetlen lehelet

Nem mindenki tapasztalja magán az összes tünetet – előfordulhat, hogy csak egy jelentkezik közülük. Éppen ezért fontosak a rendszeres fogászati vizsgálatok.

Idősebb korban is előfordulhat fogszuvasodás?

Igen. A fogszuvasodás kockázata csecsemőkortól kezdve végigkíséri az embert élete során, hiszen ugyanazok a baktériumok felelősek érte, mint a fogínygyulladásért. A fogszuvasodás kockázatát fokozhatja továbbá, ha a fogíny visszahúzódik, és ezzel a fog egyébként rejtett része is fedetlenné válik. A fogíny alatt a fogakat már nem védi fogzománc, ezért sokkal sérülékenyebbek.

Hogyan kerülhető el a fogszuvasodás és a fogínybetegség?

Napközben legalább egyszer, illetve minden este közvetlenül lefekvés előtt távolítsa el a lepedéket fogairól (vagy műfogsoráról).

Használjon magas fluorid tartamú (1350-1500 ppm) fogkrémet. A boltokban számos különböző fogkrém közül válogathat, ezért, ha nem biztos benne, hogy melyikre van szüksége, kérjen tanácsot fogorvosától.

Naponta legalább egyszer tisztítsa meg a fogai közötti részeket is egy interdentális fogkefével vagy fogselyemmel.

Korlátozza a cukros élelmiszerek fogyasztását, különös tekintettel az olyan édességekre, amelyek sokáig hajlamosak megmaradni a szájban (például amik hozzáragadnak az ember fogához).

Rendszeresen járjon fogászati vizsgálatokra, még akkor is, ha nincsenek panaszai. Sok fogprobléma eleinte nem jár tünetekkel, ha azonban időben felfedezik őket, akkor könnyebben elkerülhetők.

Mire van szükségem az alapos fogmosáshoz?

Használjon egy kisfejű, puhaszálú fogkefét, illetve fluoridban gazdag fogkrémet. A fogak közötti réseket interdentális (fogak közötti) fogkefével, vagy fogselyemmel tarthatja tisztán. Amennyiben ízületi panaszai vannak, és kellemetlen megtartani a fogkeféjét vagy a fogselymet, kérjen tanácsot fogorvosától, mert bizonyos segédeszközök enyhíthetik ezeket a problémákat.

Az elektromos fogkefék szintén sokat segíthetnek, ha problémát jelent a kézmozgás fogmosás közben. Az ilyen készülékek nyele vastagabb, így megfogni is könnyebb őket, a fej pedig elvégzi a mozgás nagy részét. A megfelelő készülék kiválasztásához kérjen tanácsot fogorvosától.