Idősebb nő fiatalabb férfi, ez lenne a tökéletes felállás?

Idősebb nő fiatalabb férfi - ez lenne a legjobb kapcsolati felállás?

A legtöbb nő néhány évvel fiatalabb férfit választ párjául, és valamiért azt is gondoljuk, hogy ez az ideális korkülönbség egy kapcsolatban. Egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy azok a nők sokkal boldogabbak, akik idősebbek párjuknál. Vajon tényleg az idősebb nő fiatalabb férfi felállás lenne a boldogság titka? És miért van az, hogy sokan még mindig felvonják a szemöldöküket, ha egy kapcsolatban a nő az idősebb?

Hogyan készült a tanulmány?

Egy párkapcsolati szakértő, Dr. Lehmiller 200 kapcsolatban élő nő részvételével készített kérdőíves kutatást. A résztvevők között egyaránt voltak egyidős párok, olyan párok, ahol a nő az idősebb és olyanok is, ahol a férfi. Az eredményekből pedig egyértelműen az derült ki, hogy azok a hölgyek a legboldogabbak és legelkötelezettebbek kapcsolatukat illetően, ahol az idősebb nő fiatalabb férfi felállás van jelen. Sőt, a kutatás alapján a 10 éves korkülönbség (a nő javára) a leginkább nyerő!

Miért olyan szokatlan, ha a nő az idősebb egy kapcsolatban?

A társadalom úgy tűnik, még mindig nem érett meg az ilyen gátak levetkőzésére. Gondolj csak bele: ha egy idősebb férfi talál magának fiatal, csinos párt, mindenki gratulál neki és az összes barátja titkon irigykedik. Másrészről, ha egy nő randizik fiatalabb férfival, rögtön “pumaként” emlegetik vagy azon élcelődnek, hogy újra anyaszerepre vágyik.

Feltehetően ennek a társadalmi szokásokhoz van köze, egyszerűen ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy az a “normális”, ha a férfi az idősebb a párkapcsolatban. De miért lenne ez törvényszerű? Számtalan pozitív példát találunk olyan kapcsolatokra, ahol a nő akár 10-20 évvel is idősebb partnerénél és egyáltalán nem zavarja a korkülönbség. És nem csak a sztárvilágban egyre elfogadottabb egy fiatalabb férfi szerelme, gondolj például a francia miniszterelnökre, Emmanuel Macronra, akinél szíve választottja több, mint 20 évvel idősebb.

Mi lehet az oka annak, hogy ilyen jól működik az idősebb nő fiatalabb férfi felállás?

Dr. Lehmiller nem tudta megnevezni a pontos okokat, hiszen a kérdőív erre nem tért ki konkrétan, de több lehetséges alternatívát is felsorakoztatott. Véleménye szerint az lehet a háttérben, hogy ezekben az esetekben a kapcsolati dinamika máshogy működik, mint a “hagyományos” (idősebb férfi fiatalabb nő) felállásban. Lehetséges, hogy éppen csak annyira csúszik el, hogy nagyobb egyenlőség alakul ki a felek között, de az is, hogy a nő kerül dominánsabb pozícióba. A szerepek ilyen elosztásától a nő magabiztosabbnak, függetlenebbnek és erősebbnek érezheti magát.

Dr. Lehmiller eredeti tanulmánya itt érhető el.

Miért randiznak érett nők fiatalabb férfiakkal?