Idén vajon megkapja Glenn Close az arany szobrocskát?

Glenn Close A feleség című film bemutatóján, 2018-ban, Los Angelesben
Glenn Close A feleség című film bemutatóján, 2018-ban, Los Angelesben

Glenn Close korunk egyik legnépszerűbb színésznője. Számos emlékezetes alakítást nyújtott karrierje során, az Oscar-díjat azonban még sosem sikerült hazavinnie. Idén azonban a The Wife (A feleség) című filmben való játékáért ismét esélyt kapott a legnevesebb filmes elismerés megszerzésére. Ebből az apropóból összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt Glenn Close életéről.

A kezdetek

Glenn Close 1947. március 19-én született a Connecticut állambeli Greenwichben.

Hétéves korában a családja belépett egy szélsőséges vallási csoportba, és tizenöt éven át a közösséggel éltek kommunákban.

A színésznő huszonkét éves korában lépett ki a vallási csoportból, hogy egyetemre menjen. Tanulmányait antropológia és színház szakon végezte.

Karrierje

Glenn Close huszonhét évesen lépett először nagyközönség elé. Első szerepét a Love for Love című darabban játszotta, melyet számos színházi felkérés és előadás követett. Glenn Close a nyolcvanas évekre elismert Broadway színésznő lett, amit a háromszor is elnyert Tony-díjak igazolnak.

Eközben a film világa felé is elkezdett kacsingatni, nem kevés sikerrel. A Végzetes vonzerő, a Veszedelmes viszonyok és az Albert Nobbs című filmek mind Oscar-díj jelölést hoztak a színésznőnek.

Ha mindez nem lenne elég, Glenn Close a sorozatok műfajában is kimagaslóan teljesített. A hatalom hálójában című sorozatban nyújtott alakítását egy Golden Globe és két Emmy-díjjal is méltatták.

Glenn Close összesen 84 filmprodukcióban vett részt, amikért több mint 115 alkalommal jelölték különböző díjakra.

Érdekes belegondolni, hogy mindezek után a legnagyobb bevételt hozó filmje a 101 kiskutya volt, amiben Szörnyella de Frász szerepében nyújtott emlékezetes alakítást – és hozott több mint 320 millió dollárt a Disney konyhájára.

Magánélete

Glenn Close négy alkalommal mondta ki a boldogító igent. Első férjével már az egyetem előtt elváltak. Őt követte a sorban Cabot Wade (1969-1971), majd James Marlas (1984-1987), végezetül David Evans Shaw (2006-2015). Lánya, Annie Starke 1988. április 26-án született egy afférból, John Starke producertől.

Glenn Close számos társadalmi problémára is igyekszik felhívni közönsége figyelmét.

Kampányolt a melegházasság mellett, kiállt a nők jogaiért és a szellemi egészség fontossága mellett is. Mindemellett lelkes környezet- és állatvédő.

Mindez után már csak egy kérdés maradt: vajon idén elnyeri Glenn Close a legjobb színésznőnek járó Oscar.díjat? Akárhogy is alakul, mindenesetre mi szurkolunk neki!

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Golden Globe 2019: ők a nagy, női nyertesek!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>