Idén tartsd is be az újévi fogadalmad – 6 tipp, hogy sikerüljön

Hogyan lehet sikeres az újévi fogadalom?

Te is teszel újévi fogalmat? Valld be magadnak őszintén: hányszor sikerült beváltanod? A motiváció alábbhagy, a mindennapok közbeszólnak, a kitűzött cél elhalványul. Ha idén szeretnéd is sikerre vinni, készíts tervet magadnak.

Hogy lehet sikeres az újévi fogadalom?

Azt gondolhatnánk, hogy mindössze az elhatározáson múlik a dolog, pedig sokkal többről van szó! A motiváció sem feltétlen elég, ha közben nem is tudod igazán, hogyan valósítsd meg a fogadalmad. Készülj inkább kidolgozott tervvel:

Válassz reális célt! Remek dolog, ha mersz nagyot álmodni, de a legnagyobbat bukni is így lehet. Kevéssé valószínű, hogy idén milliomos leszel csak, mert megfogadtad, hogy “meggazdagodom“. Fogalmazd meg úgy a célod, hogy azt valóban el is lehessen érni.

Legyél konkrét és részletes! Idén egészségesebben fogok étkezni” – ez talán az egyik leggyakoribb újévi fogadalom, mégis rendre kudarcba fullad. Saját magadnak segítesz, ha pontos tervvel állsz elő: gondold el, milyen ételeket hagysz el először, mikkel fogod pótolni őket, mennyi folyadékot fogsz fogyasztani, stb. Sőt, olvass is utána az egészséges életmódnak és keress máris recepteket!

Haladj kisebb lépésekkel! A motivációd úgy tud kitartani, ha ér közben sikerélmény. Sokkal könnyebb megvalósítani, hogy havonta leadj másfél kilót, mint hogy decemberig húszat, hiszen a rendszeres sikerélmény újabb adag lökettel szolgál.

Fontold meg a Miért?-et! A motivációd fenntartásának másik fontos eleme, hogy összeszedd, miért is fontos neked az adott cél. Ezzel tudod ugyanis mögöttes tartalommal megtölteni az újévi fogadalmad.

Szükség esetén eszközölj változtatást! Bármikor történhet valami, ami keresztbe tesz a céljaidnak, ilyenkor pedig jobban jársz, ha alkalmazkodsz és változtatsz, mintha idegeskednél és feladnád. Ha például eldöntötted, hogy heti 2x elmész edzeni, de február közepétől annyi munka zúdul rád, hogy minden nap túlórázol, akár rögtön fel is adhatod – vagy elfogadhatod a helyzetet, és átalakíthatod a fogadalmad arra, hogy legalább hétvégente elmenj kirándulni.

Kövesd a folyamatot! Akármiről is legyen szó, nem csak a végcél számít, hanem a hozzá vezető út is. Ha fogyni szeretnél, készíts magadról fotókat közben vagy rendszeresen mérd, hány cm tűnt el. Ha a dohányzást adnád fel, számold a füstmentes napokat, akár azt is vezesd, hogy mennyi pénzt spóroltál meg a cigaretta árán. Minden alkalommal büszkeséggel fog eltölteni, amikor rápillantasz a haladásodra.

A leghasznosabb újévi fogadalom: Idén legyen boldog éved!