Hova tűntek az unokák, avagy miért nem vállal gyereket a millenáris generáció?

A millenáris generáció a mostban él
A millenáris generáció a mostban él

Számos tanulmány bizonyítja a tényt, amit mi is személyesen észlelhetünk. Egyre kevesebb a gyerek, kitolódik a gyermekvállalás ideje. A millenáris generáció később, vagy egyáltalán nem alapít családot. Ebből adódóan egyre kevesebb az unoka, az elfoglalt nagymama. A kérdés persze sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk. A világ változott, a millenáris generáció pedig alkalmazkodik. Lássuk, milyen indokok állnak sokak döntésének hátterében.

Anyagi bizonytalanság

Nem meglepő, hogy a pénz kulcsprobléma a millenáris generáció életében. A diákhitel és a munkanélküliség például kevésbé érintette az idősebb korosztályokat, míg manapság rendkívül gyakori jelenségek. A fizetésekből pedig épp, hogy telik az albérletre és ételre. Ezért a millenárisok egyszerűen úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak, hogy gyermeket vállaljanak. Nem tartják morálisan korrektnek, hogy a megfelelő anyagi háttér nélkül vágjanak bele a családalapításba. Biztosak akarnak benne lenni, hogy ha jön a baba, mindent meg tudnak neki adni a jövőben.

Egészségügyi okok

A millenáris generáció már sokkal tudatosabb az egészség kérdését illetően, mint az idősebb korosztály. Sokan döntenek a gyermektelenség mellett, mivel féltik testi és szellemi épségüket. Előfordulhat, hogy valaki nem akarja továbbörökíteni genetikai betegségét. De sokan küzdenek pszichés betegségekkel is, amiket csak felerősítene egy terhesség. A gyermekneveléssel járó stressz és zaj pedig traumatikus élményeket hozhat újból a felszínre. Sőt, a terhességtől való rettegés, a tokofóbia is egy létező betegség.

Társadalmi és környezeti problémák

Klímaváltozás, túlnépesedés, háborúk. Csak néhány ok, amiért a millenáris generáció nem tartja már a világot gyereknek való helynek. A Norwich Egyetem kutatásai szerint 2030-ra a Föld lakosságának fele nem rendelkezik majd elegendő élelemmel. Negyvenöt százaléka elegendő elektromossággal, harminc százaléka pedig vízhiánnyal fog küzdeni. Egyre több konfliktus lesz a világban, amely vírusok elterjedéséhez, járványok kirobbanásához vezethet. Azzal, hogy a millenáris generáció a kevesebb gyermek vállalása mellett dönt, a meglévő populáció védelmére kel.

Személyes választás

Sok millenáris egyszerűen nem akar gyereket. Nem akarják feladni a függetlenségüket és a szabadságukat. Van, aki inkább a karrierjére koncentrálna, míg mások utazni akarnak vagy a hobbijuknak élni. Esetleg figyelmüket a már meglévő kapcsolataiknak, párjuknak, családjuknak szentelik. A millenáris generáció jelentős része gyerek nélkül érzi magát teljesnek, nem él bennük a szülőség utáni vágy.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

A te gyereked is kapunyitási pánikban szenved? Segíts neki!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>