Hová tűnt a sisterhood, azaz a női szolidaritás a mindennapokból?

A női szolidaritás mindannyiunknak fontos
A női szolidaritás mindannyiunknak fontos

A sisterhood kifejezés magyar megfelelője a nővérek közötti kapcsolatot jelenti. A kifejezés azonban nem csak a vérszerinti nővérekre vonatkozik, hanem minden nő között fellelhető, akikkel sorsközösséget vállalunk. Legalábbis ideális esetben. A női szolidaritás ugyanis ritkán üti fel a fejét, pedig nagyon gyakran szükség lenne rá. Olvass tovább és tudd meg, miért fontos a női szolidaritás, és hogyan tehetsz érte!

Nőként több közös van bennünk, mint gondolnánk. Ugyanazon elvek mentén nevelkedtünk, és ugyanazokkal a társadalom szabta hátrányokkal küzdünk nap, mint nap. Ahhoz, hogy ezeket leküzdhessük, a női szolidaritás kulcsfontosságú. Sajnos gyakran hátat fordítunk egymásnak félelemből, féltékenységből vagy éppen irigységből. Most azonban itt az ideje leküzdeni bizonytalanságunkat és összefogni. Hiszen ki állna ki mellettünk, ha nőtársaink sem teszik? És ha nem most, hát mikor?

A tény ugyanis a következő: ez nem csak a saját sikereinkről szól, hanem minden nő sikeréről. A női szolidaritás mindannyiunk érdeke. Hogy megbizonyosodj róla, megfelelően támogatod-e nőtársaidat, gondolkozz el a következő listán! Te minden pontnak megfelelően kezeled nővéreidet?

Kedvesség

Mennyivel jobb a közérzetünk, ha kedvesek vagyunk egymáshoz! A gorombaság ragadós, így biztos lehetsz benne, ha elkezded a kört, hozzád is visszaüt. Egy kis kedvességgel azonban könnyen szertefoszlik a nyomasztó hangulat.

Türelmesség

Mindenkinek szüksége van támogatásra, bátorításra. Így ha egy fiatal, tapasztalatlan nőtársaddal sodor össze a sors, a női szolidaritás legyen a legfontosabb. Kezeld az új lányt a munkahelyeden úgy, ahogy te is örültél volna neki. Ne úgy, ahogy téged tanított be az a vén boszorka.

Kommunikáció

Amennyiben gondod akad valakivel, a női szolidaritás szabályai a következőket diktálják: Beszéld meg vele! Ne üzenetet küldj, ne pletykálj, és ne is beszéld ki a háta mögött! Adj neki egy esélyt, hogy magyarázatot adjon, ahelyett, hogy ítélkezel és leírod mások előtt. Sárral dobálózni egyszerű, de egy beszélgetés sokkal célravezetőbb.

Empátia

Az empátia, azaz a beleérző képesség a legfontosabb tulajdonság, amit egy jó vezetőnek el kell sajátítania. A megbocsátásra, megértésre, megbeszélésre és megosztásra való hajlam hatalmas hatással van az életben elért sikerekre. Ugyanakkor a női szolidaritás alapkövei is egyben. Az empátia segít, hogy jó vezető, barát, munkatárs és mindenek fölött jó ember lehess.

Példamutatás

Ne érezd magad többnek más nőknél a sikereid vagy rangod miatt! Ne sugalld az utánad lévő generációknak, hogy egymás tiprásával lehet csak feljebb kerülni, mert ez nincs így. És ne élj a “csináld, amit mondok, ne azt, amit én teszek” elv szerint. A női szolidaritás egyben felelősség a fiatalabb korosztályok felé is. Példát kell mutatnunk és összetartásra bátorítani eltávolodás és képmutatás helyett.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Tudományosan bizonyított: egy lánytestvér jobb emberré tesz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>