Hová érdemes utazni tavasszal? Ajánlunk 3 tengerparti várost.

Ideje megszervezni egy tavaszi utazás részleteit
Ideje megszervezni egy tavaszi utazás részleteit

Ahogy a tavasz közeledik, egyre jobban hiányoljuk a napfényt és a meleget. Ilyenkor kevesen vágynak már a hegyvidékre, hogy kihasználva a síelésre alkalmas napokat még csússzanak egyet a lejtőn. Sokkal inkább lennénk egy közeli, mediterrán városban, esetleg egy tengerparton, megelőlegezve magunknak a napsütést. 

Két utazás egy csapásra

A március és az április a hozzánk közelebb eső tengerpartokon még nem számít igazi szezonnak, ezért ebben az időszakban az európai nagyvárosok jelentik a legfőbb úti célt. Mi mégis olyan városokat ajánlunk most, amelyek egy rövid repülőúttal elérhetők, ugyanakkor tengerparton fekszenek. Így mindenből kaphatsz egy kicsit, ha úgy döntesz, hogy egy tavaszi hosszú hétvégére szeretnél elszökni a mindennapokból.

1. Barcelona, ahol mindent megkapsz

Barcelona
Barcelona

Katalónia fővárosának ámulatba ejtő pezsgése sosem okoz csalódást. Ha érdekelnek a művészetek, a legjobb helyen jársz: Picasso, Dali és Miró örömmel várja a látogatásodat. Az építészet iránt érdeklődők szintén paradicsomi lehetőségekhez jutnak. Gaudi kivételes épületei között sétálgatni önmagában egy utazás, a Güell Parkot, ahol a mester felépítette saját világát, egyszerűen kötelező meglátogatni.

Természetesen annak is izgalmas a város, akit a nyüzsgés, a kulináris élmények, vagy csak a más kultúrában megmártózás élménye vonz ide. Húsznál több Michelin csillagos éttermet találsz a városban, de nem kell megijedni, bőven van választék a helyiek által is kedvelt, autentikus vendéglőkből és bárokból. Akár a legközelebbi piacra is elmehetsz, hogy te magad szerezz be a városnézéshez egy kis gyümölcsöt vagy más csemegét. A La Rambla és a La Boqueira piac a legismertebb, ezeket könnyen megtalálod városnézés közben.

Barcelona tengerparti részét a világ egyik legjobb városi tengerpartjának tartják. A pálmafákkal szegélyezett, homokos part négy kilométer hosszan tart, és ha márciusban vagy áprilisban még nem is alkalmas fürdésre az idő, a kávézókban és éttermekben üldögélve kellemes, napsütötte órákat tölthetsz el. A város régi kikötőjét, a Port Vell Barcelonát mindenképpen ejtsd útba, ha már a tengerparton jársz. A naplemente után jól fog esni egy kiadós vacsora, utána pedig irány az éjszakai élet! Este 10-től már beindul a mulatozás, ami éjféltől még nagyobb fordulatszámra kapcsol.

Nápoly, Amalfi-part
Nápoly, Amalfi-part

2. Nápoly, a kaotikus olasz film

Olaszország déli részén mindig kellemes meleg van, így Nápolytól szintén egyszerre kapod meg egy kaotikus nagyváros izgalmait és a tengerparti élet örömeit. Nápoly rendkívül szórakoztató, a szokásos kulináris élmények mellett maga a városi élet is különleges. Nem tudhatod, melyik sikátorból mikor bukkan elő egy robogó, a zsúfolt terek hangos nyüzsgésében pedig úgy érezheted magad, mintha egy filmben szerepelnél.

Nápoly másik arca a sziklás tengerpart. Megtalálod itt is az elegáns parti sétányt, ahol órákig bámészkodhatsz és vásárolhatsz. Ha az időjárás engedi, akár a napra is kifeküdhetsz, hiszen itt még a téli hónapokban is 20 fok körüli az átlaghőmérséklet. A város dimbes-dombos tengerparti részén találod a butikokkal teli Vomero negyedet, ide felkapaszkodva a Vezúvra, a világtörténelem egyik legismertebb, mai napig működő vulkánjára is kilátás nyílik. Ha szeretnéd közelebbről megnézni a vulkánt, és érdekel a szomszédságában fekvő Pompei romvárosa is, akkor a Cicumvesuvian elővárosi vasútra kell jegyet váltanod. Ez mindössze egy óra alatt juttatja célba az utasokat, ám addig sem unatkozol, a Nápolyi-öböl látványa valósággal rabul ejt.

Európa egyik legszebb partszakasza az Amalfi-part, amely Nápolyhoz közel fekszik. Ha a környéken jársz, úgysem tudsz majd ellenállni, hogy szétnézz. Nyáron nagyon felkapott és zsúfolt, tavasszal viszont sokkal békésebb a hangulat, megéri egy rövid túrát tenni arra is, ha igazán tartalmasra tervezed a nápolyi hosszú hétvégét.

3. Isztambul: utazás egy kis európai Ázsiába

Istambul
Istambul

Európa egyik csücskében, a kultúrák találkozásánál fekvő, dinamikusan fejlődő metropolisz mindig is népszerű célpontja volt az utazóknak. A kényelmes és gyors repülőútnak köszönhetően te is ideális hosszú hétvégét tölthetsz el itt. Megtervezheted előre, mit fogsz csinálni az utazás alatt, de Isztambulban az a jó, hogy rábízhatod magad a véletlenekre. Bármerre indulsz el, lesz látnivaló, ennivaló és kedves vendéglátás is.

Ha a város valamelyik központi, óvárosi negyedében találsz szállást, máris nyert ügyed van. Akár sétálgatva bejárhatod a legfontosabb nevezetességeket, a Kék Mecset, a Topkapi szeráj, a Hagia Sophia és több híres látványosság egészen közel fekszik egymáshoz. A bazár is egy rövid sétára van innen, a vásárlásra viszont érdemes hosszabb időt tervezni, mert onnan nem lehet könnyen elszabadulni. Magával ragadó odabent a hangulat, a törökök vendégszereteténél csak a kereskedő szellemük erősebb.

Ha megismerted az óvárosi részeket, érdemes hajóra szállni, és utazni egyet a Boszporuszon. Onnan a város modern arcát is meglátod, ami nem egyszerűen a fejlődésről szól, hanem a luxusról is. A régi és újonnan épült paloták látványa megerősíti, milyen gazdag kultúra épült fel a Boszporusz partján. Az éjszakai élet legfőbb helyszíneit is itt találod, így ha esténként nagyvárosi szórakozásra vágysz, a bárok állnak rendelkezésedre.

Napóleon egyszer azt mondta a városról, hogy ha a világ egyetlen ország volna, Isztambul lenne a fővárosa. Talán te is megerősíted majd ezt, ahogy a repülő elindul veled hazafelé.

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>