Hova érdemes utazni novemberben?

Novemberi nyaralás Toscana-ban
Novemberi nyaralás Toscana-ban

Rövidülnek a nappalok, hosszabbak a sötétben töltött órák. A hideg elől ilyenkor jó bemenekülni a meleg szobába egy jó forró teával, vagy ha megtehetjük, elutazni melegebb éghajlatra. Egy kellemes novemberi nyaralás rögtön elfeledteti veled a sötét, komor telet.

Első úti cél: Észak-Olaszország

Firenze

Utazás Firenze környékére
Utazás Firenze környékére

Ősz van, a napfény még megcsillan a firenzei dóm kupoláján, bár a nap már veszített az erejéből. A város most is gyönyörű, viszont a jóval kevesebb turistának köszönhetően élvezhetőbb, mint nyáron. Zavartalanabbul végigjárhatjuk a város nevezetességeit, megcsodálhatjuk a Dóm grandiózus arányosságát, a Ponte Vecchio egyediségét, a Palazzo Pitti-t vagy a Boboli kertet. Ha belefér az időnkbe, érdemes meglátogatni az Uffizi képtárat, ahol Michelangelo, Leonardo da Vinci, Botticelli és Caravaggio remekműveiben is gyönyörködhetünk. Látogassunk el a Santa Maria Novella Gyógyszertárba, amely a világ egyik legrégebben működő gyógyszertára (az 1200-as években nyitották meg), amely múzeum is egyben.

Toszkána és Umbria

Az utazás során megcsodálhatjuk a toszkán táj megunhatatlan szépségét. A már leszüretelt szőlőtőkék mellett elhaladva, meglátogathatunk egy kisebb gazdaságot, ahol bemutatják az ebben az évszakban készülő olívaolaj sajtolását, és még kóstolót is kaphatunk belőle.

Érdemes felfedezni Chianti, Siena, Lucca, Arezzo és San Gimignano kulturális örökségét, ám ha egy kevésbé ismert várost szeretnénk meglátogatni, válasszuk úti célunknak Perugia-t. A sétánkat mindenképpen érdemes Itália egyik legszebb terén, a IV. Novembre téren kezdeni, ahol a Palazzo dei Priori (régi városháza a jegyzők termével) és a XVIII. században épült díszkút, a Fontana Maggiore építészeti gazdagságát csodálhatjuk meg. A város girbe-gurba utcáin járva a masszív városfalak és építészeti értékek különleges élményt nyújtanak. Sétánk kihagyhatatlan része kell, hogy legyen a hatalmas Dóm, a díszkutak, az Etruszk Kapu, a kilátó pont és egy valódi reneszánsz csoda, az Oratorio di San Bernardio felfedezése.

Garda tó

Olaszország legnagyobb tava, a kellemes mikroklímával rendelkező Garda-tó is kiváló úticél az őszi-téli időszakban. Érdemes ebben a turistáktól kevésbé terhelt időszakban felfedezni a tó partján fekvő kis városokat: Malcesine-t, Gargnano-t vagy Bardolino-t, és meginni a kellemes őszi napsütésben egy finom pohár bort, vagy egy jó espressot. A tó partján fekvő városokat megéri hajóval megközelíteni, gyakran járnak menetrend szerinti hajójáratok a festői szépségű helyszínek között.

Velence

Érdemes ezt a gyönyörú várost egyszer ősszel is meglátogatni, amikor a turisták helyett az igazi velenceiek veszik birtokba a várost. Meglátogatni a piacot, a muranoi üvegből készült csecsebecséket nézegetni, céltalanul bolyongani Velencében, vaporetton utazni és tömeg nélkül felfedezni a Szent Márk teret. Ilyenkor ismerhetjük meg a város igazi arcát, és szerethetünk végképp bele Velencébe, a város hétköznapi intimitásába.

Olaszország ideális választás, ha novemberi nyaralás útitervén gondolkozol, de ha kicsit messzebb mennél, akkor is van ötletünk.

Második úti cél: Izrael

A Mediterrán térség szívében fekvő ország nemcsak a hihetetlen gazdag történeti és bibliai helyszíneivel vonzza az odalátogatókat, hanem kulturális sokszínűségével is. Íme öt kihagyhatatlan program, ha Izraelbe látogatsz.

Utazás a Siratófalhoz
Utazás a Siratófalhoz

1. Találkozzunk a Siratófal előtt

Az i.u. 70-ben lerombolt templomból megmaradt szent hely néhány száz méterre található Jézus feltételezett sírjától Jeruzsálem óvárosában. Megkapó az a lélegző történelem, amely itt fogad minket. Ha olyan kívánságunk vagy kérésünk van, amely szeretnénk, hogy teljesüljön, írjuk fel egy kis papírra és dugjuk be a fal ódon kövei közé. És reménykedjünk, hogy imáink meghallgatásra találnak.

2. Látogatás a jeruzsálemi Mahane Jehuda piacon

A Mahane Jehuda piac a város legjelentősebb piaca, az árusoktól mindent lehet kapni: gyümölcsöt, fűszereket, keleti édességeket, halat, húst, ruhát, ékszereket és persze mindenféle helyben elfogyasztható ételt. Az utóbbi tizenöt évben új trend indult el, egyre-másra nyílnak a kávéházak, minikocsmák, kis éttermek, sörözők, így a Mahane Jehuda piac a jeruzsálemi éjszakai élet központjává vált, miközben nappal hagyományos módon működik továbbra is.

Utazás Jeruzsálem környékére
Utazás Jeruzsálem környékére

3. A Holt-tengeri tekercsek megtekintése

A Holt-tengeri tekercsként ismerté vált rendkívüli fontosságú lelet 70 éve, 1947-ben került elő a Kumráni-hegység egyik barlangjából. A tekercseken főként bibliai szövegek olvashatók, melyeket egy aszkétikus életmódot folytató zsidó szekta, az esszénusok közösségének tagjai írtak. Hogy megtekinthessük ezeket a páratlan kultúrtörténeti emlékeket, a jeruzsálemi Izrael múzeumba kell ellátogatnunk.

4. Masszáda a Júdeai-sivatagban

A Masszáda egy régi várrom egy elszigetelt fennsíkon, a Júdeai-sivatag keleti szélén, közel a Holt-tengerhez. A rómaiak által épített erődöt 1842-ben azonosították. A sivatagos környezete miatt a hely nagyjából érintetlen maradt az utóbbi két évezredben, ezért nagyon jó állapotban maradtak fenn a régészeti emlékek. Érdemes naplemente idején tartózkodni a fennsíkon, amikor a nap sugarai rózsaszínre festik a közeli Holt-tenger felszínét.

5. Látogatás egy kibucban

Érdemes ellátogatni az Izrael északi részén található Sde Eliyahu kibucba, ahol nemcsak a kibucok történetével és működésével ismerkedhetünk meg, hanem beleláthatunk egy biogazdálkodás mindennapi életébe is.

Tippjeink segítségével feltöltődhetsz egy novemberi nyaralás alkalmával, ráadásul még a turisták hada miatt sem kell aggódnod.

Manga-Zoltán Zsófia