Hol maradt még a Földön érintetlen vadon?

Egy érintetlen vadon: mintha nem is a valóságban járnánk
Egy érintetlen vadon: mintha nem is a valóságban járnánk

A legújabb felmérések szerint már csak 5 ország képviseli az érintetlen vadon 70 százalékát. Bolygónk szárazföldi területeinek csak 23 százalékán találni még olyan vidékeket, amelyeken nem űznek ipari tevékenységet. Sajnos nem árt tisztában lenni vele, hogy azok a vadonok, amelyeket elpusztítunk, bizony soha többé nem nőnek vissza. Lássuk, mi maradt még!

Ausztrália: sivatag

A Tanami sivatag Ausztrália északi részén található. A sivatag azon kevés érintetlen vadonok egyike, mely még megmaradt a Földön. Sajnos azonban ez a terület sincs biztonságban, a klímaváltozás, a bányászat és a mezőgazdaság erősen veszélyezteti a fennmaradását.

Amerikai Egyesült Államok: alaszkai tundra

Az érintetlen vadonok bizony ugyanazon a megpróbáltatáson esnek keresztül, mint a veszélyeztetett fajok. Az Egyesült Államokban a legtöbb fennmaradt, érintetlen terület Alaszkában található, ahol hatalmas a tundra vidék. A klímaváltozás az alaszkai területeket sem hagyja nyugodtan létezni, az olaj és gáz utáni kutatómunkálatokról nem is beszélve.

Kanada: északi erdők

Az egyik legnagyobb érintetlen vadon található Kanada északi részén, a klímaváltozás okozta aszályok miatt viszont erősen fenyegetik az erdőtüzek. Ha azt túl is éli, sajnos a bányászat és az erdőirtások végül úgyis megsemmisítik.

Brazília: az Amazonas vidéke

Sajnos az Amazonas legtöbb esőerdeje már kipusztult az emberi tevékenységek eredményeként. Jair Bolsonaro, brazil elnök megválasztásával a világban egyre többen kezdtek aggódni a brazil esőerdőkért, ugyanis Bolsonaro kijelentette, hogy szerinte a természetvédelmi területek gátolják az ország fejlődését megcélzó építkezéseket.

Oroszország

Oroszországnak több érintetlen vadonja van a világon, mint akármelyik másik országnak. Persze ebben a vizsgálatban az Antarktikával (Antarktisz) nem számoltak, hiszen ott a bányászat például kifejezetten tilos.

A kutatás után sokkoló statisztikák láttak napvilágot, melyekben például jól látszik, hogy míg száz évvel ezelőtt a bolygó 15 százalékát használták állattenyésztésre, addig mára már 77 százalékon figyelhető meg emberi beavatkozás.

(M.F.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Marhahús helyett egyél csirkét, máris környezetvédő leszel!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>