Hogyan veszekedjünk felnőttként, avagy konfliktuskezelés a mindennapokban

A hibás konfliktuskezelés beárnyékolja kapcsolatainkat
A hibás konfliktuskezelés beárnyékolja kapcsolatainkat

Konfliktusról beszélünk, ha nézeteltérésbe keveredünk. Olyanokba, mint az egyszeri viták vagy a régóta elhúzódó viszályok, például arról, hogyan kezeljük a pénzt. Ezek a helyzetek feszültséget teremtenek, melyeknek feloldására alapos megbeszélésre van szükség. A konfliktuskezelés ennek levezetésében nyújt segítséget. Nézzük, hogyan működik a konfliktuskezelés, és milyen lépéseket kell betartanunk hozzá!

Miért van szükség a konfliktuskezelés elsajátítására?

Sajnos gyakran azokat bántjuk, akik a legközelebb állnak hozzánk. Még akkor is, ha nem is ők bosszantottak fel. Például a munkahelyünkön sok a stresszhelyzet, azonban muszáj professzionálisan viselkednünk. Így otthon tomboljuk ki magunkat, méghozzá valaki olyanon, aki meg sem érdemli. Arról nem is beszélve, hogy szeretteinket, párunkat ismerjük a legjobban, így pontosan tudjuk, hogyan sebezhetjük meg őket legkönnyebben.

A konfliktuskezelés az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nyújt megoldást. Segít érett felnőttként kezelni a veszekedéseket, felgyülemlett dühöt, és megelőzni, hogy olyat tegyünk vagy mondjunk, amit később megbánunk. A konfliktuskezelés együttműködésre tanít, hogy a veszekedésekből mindketten nyertesként léphessünk ki. Elsajátítása időbe telhet, de a kapcsolatunk érdekében megéri a befektetést.

A konfliktuskezelés lépései

Fektessünk le egy konfliktuskezelési stratégiát, még mielőtt sor kerülne a veszekedésre! Egyezzünk meg partnerünkkel, hogyan rendezzük a nézeteltéréseket. Sokat segít, ha még tiszta fejjel egy perpatvar előtt megbeszéljük a szabályokat. A konfliktuskezelés alapja az őszinte kommunikáció és együttműködés a másik féllel.

Sétálj el, ha mérges vagy!

ad

Jobb, ha nem felpaprikázva vágunk bele az éppen aktuális vitatéma elsimításába. Sétáljunk el, adjunk egy kis időt magunknak, amíg lenyugszunk, hogy átgondolt döntéseket hozhassunk, indulatok nélkül.

Éhesen és fáradtan ne menjünk bele kényes témákba!

Mind morcosak vagyunk, ha korog a gyomrunk vagy nem aludtuk ki magunkat. Ilyenkor egy ártatlan kis hozzászólás is ajtócsapkodássá nőheti ki magát, ha nem vigyázunk. A kényes témákat tehát jobb úgy időzíteni, amikor egyikőnk sem éhes vagy nyűgös.

Álljunk készen a bocsánatkérésre!

Könnyen elképzelhető, hogy nekünk van igazunk. Ettől még a konfliktuskezelés fontos mozzanata, hogy megértsük, párunk hogyan érzi magát, és képesek legyünk bocsánatot kérni, ha mi okoztuk a bajt. Így partnerünk érezheti, hogy meghallgatjuk és megértjük őt.

Hallgassuk meg egymást és beszéljük meg!

Ahelyett, hogy a saját igazunkat ismételgetnénk, figyeljünk egymásra és beszéljük meg a problémákat. Legyünk kompromisszumkészek és működjünk együtt! Ezen lépések betartásával a konfliktuskezelés sikeres alkalmazásához is közelebb kerülünk.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Válás 50 felett: ezek a leggyakoribb okok

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>