Hogyan változtatta meg a MeToo mozgalom televíziózási szokásainkat?

A MeToo mozgalom még 2017-ben kezdődött
A MeToo mozgalom még 2017-ben kezdődött

Több mint egy éve kezdődött, amikor egy hashtag a globális MeToo mozgalom elindítója lett. A MeToo mozgalom évtizedek csendjét törte meg, miközben felnyitotta a társadalom szemét a szexuális zaklatás elterjedtségére, komolyságára. Azonban mi változott a kezdetek óta? Mit tanított nekünk a MeToo mozgalom, és hogyan hatott olyan hétköznapi tevékenységekre, mint a televíziózás? Ennek járunk most utána.

Felmérés készült a hatásokról

Kijelenthetjük, hogy a MeToo mozgalom igenis hatással volt rá, hogyan néztünk tévét és választottunk filmet az elmúlt egy évben. Ami nem is csoda, ha számításba vesszük, hogy tulajdonképpen Hollywood volt a MeToo mozgalom bölcsője.

Egy online felmérés szerint a megkérdezettek 19 százalékát teljes mértékben, 50 százalékát valamilyen mértékben, míg 29 százalékát egyáltalán nem befolyásolta a MeToo mozgalom abban, mit nézzenek a televízióban vagy a moziban. Tehát összességében a válaszadók 79 százalékát érintette döntésében a MeToo mozgalom. Elég nagy számról beszélhetünk, főleg annak a tudatában, hogy a MeToo mozgalom csak alig egy éve kapott globális figyelmet.

A gyakorlatban nem olyan szembetűnő a változás

Az elmélet azonban nem feltétlenül felel meg a gyakorlatnak. A sztárok, akik ellen több nő tett feljelentést szexuális zaklatás vádjával – úgy mint James Franco, Casey Affleck és Aziz Ansari -, mondhatni következmények nélkül még mindig köztiszteletnek örvendenek. Sőt, a két férfi, akiket leginkább meghurcoltak – Kevin Spacey és Louis C.K. – karrierje sem szenvedett nagyobb csorbát. Bár Spaceyt kitették a rendkívül sikeres Kártyavár című sorozatból, legújabb filmje mégis a mozikba került, sőt, Louis C.K. sem egy jegyet adott el stand up comedy műsorára.

Mit árulnak el nekünk ezek a tények?

Azt, hogy a MeToo mozgalom hatása a nézőkre igen összetett. A szórakoztatóiparban nagyon nehéz változást véghezvinni, és még nehezebb azt számokban mérni. Valamint azt is láthatjuk, hogy bár már van egy alapunk, még mindig van hova fejlődni.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben nem történnek változások. A filmstúdiók intimitás koordinátorokat alkalmaznak a szexjelenetek biztonságossá tételéhez. Szervezetek gyűjtéseket szerveznek a munkahelyi zaklatások megállítására. Mások a MeToo mozgalom hatására kérvényezik a meghallgatások hotelszobákból való kizárását, vagy segélyvonalat állítanak fel a túlélők segítésére.

Van hová fejlődni

Összességében elmondhatjuk, hogy a MeToo mozgalom előtt még nagy út áll, rengeteg változás várat még magára. Ennek ellenére elérte, hogy leüsse a lakatot egy évszázadok óta lezárt kapuról. A MeToo mozgalom azonban csak akkor nyitja ki teljesen azt a bizonyos kaput, ha mind együtt teszünk érte.

(D.R.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Golden Globe 2019: ők a nagy, női nyertesek!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>