Hogyan változtathatod meg lakásod arculatát renoválás nélkül: 5 trükk

Bizonyos változások kifejezetten jót tesznek, hiszen feldobják környezetünket és kellemesebbé varázsolják azt a teret, ahol a mindennapi fáradtságot igyekszünk kipihenni. Ebben a cikkben néhány hasznos trükkel igyekszünk segíteni neked abban, hogy lakásodat renoválás nélkül tedd kényelmessé és egyedivé.

Egy jól látható, új bútordarab kiváló befektetés lehet, ami ugyanakkor komoly változást hozhat a szoba megjelenésében. Választhatsz például egy élénk színű kanapét a Mezoni kanapék közül. Ugyanakkor választhatsz a meglévő bútoroktól vagy az előzőleg használtaktól eltérő dizájnt.

Cserélhető elemek például a fotelek vagy a kávézóasztal, amelyek a szoba központi helyen álló, a figyelmet azonnal magukra vonó elemei. A fotelek esetében egy új stílusú kárpit szemmel látható változást hoz, mégis minimális anyagi ráfordítást igényel.

Lámpatestek

Ha változást szeretnél, de a renoválással járó komoly befektetést nem engedheted meg magadnak, válassz teljesen más stílusú lámpatesteket. Az új modellek az alapvető világító funkción túl rendelkezzenek izgalmas dizájnnal. A fény a szoba hangulatát megteremtő legfontosabb tényező.

A természetes fényhatások mellett érdemes olyan lámpatestet választani, melynek fénye nem fárasztja a szemet és harmonikus fényhatást biztosít. Léteznek olyanok, amelyek különböző, távirányítóval állítható árnyalatokat biztosítanak. Egy másik trükk a már meglévő lámpatestek felújítása – így hosszabb ideig használhatod őket, ugyanakkor a szobák megjelenése mégis megváltozik.

Ajtólapok és ajtófrontok

A konyhában megmaradhatnak a bútorok, de kicserélheted az ajtókat és az ajtófrontokat. Ezáltal a dekoráció komoly változáson megy át, a megszokott környezet megújul, különleges elemekkel bővül, de mindehhez nem kell kicserélned a teljes bútorzatot.

A folyamat végére úgy érzed majd, hogy a teljes konyha megújult, viszont a költségek jóval alacsonyabbak lesznek, mintha felújításba vágtál volna. Továbbá nem kell építőteleppé változtatni a teljes lakást, hiszen az ajtófrontok cseréje egyszerűen és gyorsan megoldható.

Szőnyegek és függönyök

A szőnyegek és függönyök cseréje renoválás nélkül is azonnali változást hoz a lakás megjelenésében. Válassz különböző mintájú és szövésű darabokat, amelyek azt a látszatot keltik, hogy a lakás óriási változásokon ment keresztül.

A szőnyegek és függönyök azonnal magukra vonják a tekintetet, és nagy szerepük van abban, hogyan vélekednek vendégeink az adott helyiségről. Válassz olyan darabokat, amelyek illeszkednek berendezéseid stílusához. Azt ajánljuk, hogy válassz a padló színéhez illő függönyöket – rengetegféle stílusból lehet válogatni.

További részletek, amelyek változást hozhatnak

A kilincseket és a fogantyúkat is ki lehet cserélni. A kifinomult megjelenésű modellek választéka rendkívül változatos, ezáltal az ajtók új és különleges arculatot kapnak. Habár méretük nem jelentős, komoly változást hoznak a dizájn szempontjából.

Használj matricákat. Ez a trükk hihetetlenül sokat javíthat a szobák arculatán. Minden helyiség különbözővé válhat a kiválasztott témának köszönhetően. Így szobáid sokkal érdekesebb, változatosabb hangulatúak lesznek.

Egy újabb hatásos trükk a bútorok átfestése. Ez a folyamat viszonylag alacsony költségvetést igényel, viszont mosolyt csal majd az arcodra, illetve a bútor egyedisége garantáltan elkápráztatja vendégeidet is. Egy újabb ötlet: fess különböző motívumokat a bútordarabokra – ez eredetiséget kölcsönöz.

Amikor megunod, hogy hosszabb időn keresztül ugyanazok a díszletek vesznek körül, és szeretnéd átalakítani a lakhelyed, a felsorolt trükkök segítséget nyújthatnak. Az alapvető változások lényeges hatással járnak, de a renoválással járó nehézségek elmaradnak. Kevés befektetéssel, rövid időn belül javíthatsz otthonod hangulatán!