A karácsony és a szilveszter a különböző vendégségek és nagy lakomák ideje, érdemes kiélvezni a finomabbnál finomabb ízeket, az ételkülönlegességek látványát és gasztronómiáját. Ezzel együtt fontos, hogy az étkezés mértéktartó legyen, és felkészítsük testünket a megváltozott energiabevitelre, az esetleges emésztési problémákra. Ehhez adunk tanácsokat a természetes gyógymódok segítségével.
Ünnepek előtt
Fontos, hogy előkészítsük a testünket, gyomrunkat az őt érő terhelésre. Nemcsak az ételek mennyisége, hanem az is megterheli a szervezetünket, ha olyan fogásokat fogyasztunk ilyenkor, amiket év közben nem feltétlenül szoktunk. Ezt felismeri a testünk és elkezdi felkészíteni magát a megváltozott emésztésre. Mi ezt a folyamatot tudjuk segíteni azzal, hogy olyan ételeket eszünk a fogások mellé, amelyek segítik a szervek munkáját és regenerálódását.
Ha keserű ízű zöldségeket (aticsóka, retek), gyümölcsöket eszünk (grapefruit), azzal hatékonyabbá tesszük a máj működését. A fűszeres ételek, a borsmenta, a kömény mind jótékony hatással vannak az emésztésre. A pro és prebiotikus ételek (spárga) is segítenek minket felkészíteni az ünnepi étkezések okozta kíhívásra.
Ünnepek alatt
A karácsonyi időszakban, vagy szilveszterkor érdemes a napot egy kanálnyi olivaolaj-citromlé keverékkel kezdeni. Esetleg emésztést segítő gyógyteákkal (borsementa), főzetekkel is előkészíthetjük a gyomrunkat a rá váró feladatokra. Az étkezések alatt ügyeljünk a mértékre, együnk nyugodtan, lassan.
Élvezzünk ki minden falatot, a tudatos étkezésnek ez is fontos része. Főként olyan időszakban, amikor jobban megterheljük a szervezetünket.
Ünnepek után
Önkéntelenül a böjtölést választjuk, amikor túl sokat ettünk az ünnepek alatt, de ez nem a legjobb megoldás. Inkább érdemes könnyedebben étkezni az ünnepek utáni időszakban. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt! A napi három étkezés helyett együnk ötször, de kisebb adagokat!
Igyunk kombucha teát, kerüljük a zsíros ételeket! Érdemes megbarátkozni a félig vegetáriánus étkezési szokásokkal: iktassunk be naponta egy vegetáriánus fogást, mellőzzük a vörös húsokat, a fehér lisztet és a cukrot! Magunk készítsük el az ételeket és kerüljük a félkész termékeket! Fogyasszunk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket! A lényeg, hogy testünk megtalálja újra az egyensúlyát.
(M.Z.Zs.)
A cikk forrása itt >>