Hogyan tehetsz az iskolai zaklatás ellen?

Ismerd fel az iskolai zaklatás jeleit, és segíts gyermekednek!

A bullying, azaz az iskolai zaklatás sajnos egyre komolyabb problémát jelent, mely az általános iskola alsó osztályaitól a gimi végéig bármikor felütheti fejét. Szülőként felelősséget érzünk, hogy segítsünk gyermekünknek, ám sokszor felismerni sem könnyű a problémát, nem hogy segíteni rajta. Lássuk a szakértők tanácsait!

Ismerd fel a jeleket!

Gyakori, hogy a gyerek otthon nem beszél róla, hogy zaklatják az iskolában. Nagyon fontos ezért, hogy jó kapcsolatot ápoljatok, és otthon egy biztonságos, támogató közegben érezze magát. Minden nap beszéljétek át, hogy mik történtek a suliban, és még a legapróbb kellemetlenségeket is vedd komolyan! Mindig legyél jó hallgatóság, ne válaszolj a történeteire ingerülten vagy frusztráltan!

Ha egy gyerek nagyon nem akar iskolába menni, általában az első tippünk az, hogy dolgozatot írnak vagy egyszerűen csak olyan órája lesz, amit messziről elkerülne. Ne kezeld le, ha azt mondja, hogy inkább otthon maradna – főként, ha azt veszed észre rajta, hogy az elmúlt időszakban ingerlékeny, gyakran rossz kedvű, több időt tölt otthon egyedül, rosszul alszik vagy gyakran panaszkodik hasfájásra. Ezek bizony mind az iskolai zaklatás jelei lehetnek!

Biztosítsd őt róla, hogy nem az ő hibája!

Ha gyermeked megnyílik neked és mesél arról, hogy piszkálják a suliban, mindenképp mondd el neki, hogy ez nem helyes és nem ő tehet róla. Világosítsd fel róla, hogy az iskolai zaklatás sajnos nagyon gyakori, és nincs egyedül a problémával! Felhozhatsz neki példákat a világból – akár híres, általa is nagyra tartott színészeket is -, akik hasonlóan küzdöttek fiatalkorukban a bullyinggel.

Folyamatosan építsd gyermeked önbizalmát, hiszen így tudod leginkább biztosítani, hogy az iskolai zaklatás elkerülje őt. Keressetek tevékenységeket, amiben ügyes és amivel barátokat szerezhet.

Próbáljátok ki a szituációs játékokat!

Gyakoroljatok otthon szituációkat, mely során a gyerek el tudja sajátítani az ilyen helyzetben alkalmazandó  verbális és nonverbális tennivalókat! Tanítsd meg neki, hogyan tud magabiztosan kiállni és nyugodt hangnemben válaszolni. Mondd el neki, hogy mennyire fontos a testbeszéd az ilyen helyzetekben, hiszen segítségével erősnek mutathatja magát: ügyeljen rá, hogy húzza ki magát és nézzen a másik szemébe ahelyett, hogy a földet bámulná.

Írjatok össze közösen mondatokat, amiket együtt begyakoroltok és amiket fel tud használni, ha a jövőben újra elővennék őt iskolatársai! Ezekkel ügyesen leszerelheti az iskolában a zaklatóját, és elérheti, hogy békén hagyják.

Értesítsd róla az iskolát!

Ezen a téren nagyon tudatosan és körültekintően kell cselekedned, máskülönben a helyzet rosszabbra fordulhat! Például, ha azon nyomban elmész a zaklató szüleihez, akik aznap este leszidják a gyereket, könnyen lehet, hogy másnap csak még inkább rászállnak. Ehelyett fordulj az iskolához és találjatok ki közösen megoldást! Feltehetően nem a te gyermeked az egyetlen, aki iskolai zaklatás áldozata, így más szülőkkel is összefoghattok.

Kiemelt kép forrása: NewsWeek
Forrás: Bullying.co.uk és Parents.com

Iskolai bántalmazás: az én gyerekem is megfélemlít másokat?