Hogyan tehetsz az alvási problémák és álmatlanság ellen?

Tanácsok álmatlanság ellen

A megfelelő mennyiségű pihentető alvásra szellemi és fizikai egészségünk megőrzése érdekében egyaránt szükség van. Vannak azonban olyan időszakok az életünkben, amikor nehézséget okoz elaludni vagy éjjel gyakran felkelünk. Mi lehet az oka és mit tehetünk az álmatlanság ellen?

Mik állhatnak az alvási problémák hátterében?

Alvási problémákat számos betegség is kiválthat, azonban nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Az ok lehet egy új gyógyszer, a túlzott koffeinfogyasztás, a rendszertelen vagy felborult életvitel vagy éppen a stressz és a szorongás is. Ezeken kívül pedig 50 felett az álmatlanság gyakran a menopauza egyik tüneteként jelentkezik.

Mit tudsz tenni az álmatlanság ellen?

Érdemes átgondolni, hogy milyen életmódbeli tényezők tehetőek felelőssé érte, hiszen ezek terén te is tudsz változtatni. Ügyelj rá, hogy a délutáni órákban már ne fogyassz koffein tartalmú italokat és vigyél rendszert a mindennapjaidba! Próbálj meg minden nap ugyanakkor lefeküdni és kelni. Teremts pihentető környezetet a hálószobádban: a megfelelő hőmérséklet, a besötétített szoba, valamint a kényelmes anyagú ágynemű és a mobiltelefon kitiltása csodákra lehet képes.

Ha az alvással kapcsolatos panaszok nem szüntethetőek meg ilyen egyszerűen, próbálj ki további praktikákat.

Mozogj rendszeresen!

Mint annyi más probléma esetén, a rendszeres testmozgás az álmatlanság ellen is kulcsfontosságú lehet. Érthető is: a fizikai igénybevételtől kimerülünk és könnyebben jön álom a szemünkre. Arra azonban figyelj, hogy az edzést ne az esti órákban végezd, hiszen felpörögve nem fogsz tudni jobban aludni.

Próbálj ki természetes nyugtató hatású készítményeket!

Természetesen az altatókat nem ajánljuk, de a gyógynövényes teák vagy épp illóolajok használatától nem kell félned. Gyógynövényes teák közül válaszd az orbáncfű, citromfű vagy macskagyökér tartalmú teákat. Ha inkább más megoldást választanál, a levendula vagy a rózsavíz hatása is hasonlóan megnyugtató – ráadásul ezektől kellemes illat is lengi be a hálószobát. Nem kell mást tenned, mint a párnádra permetezni esténként.

Meditálj!

Esténként egy rövid meditáció segít ellazulnod, elengedned a problémákat és a negatív gondolatokat, így a jobb alvás is könnyebben elérhető. A meditáció elsajátítása persze nem könnyű, de az interneten számos vezetett meditációs videót vagy leírást találsz. Segítségével ráadásul nem csak az elalvás fog könnyebben menni, de mélyebben és hosszabb ideig is tudsz aludni.

Ilyen egyszerű házilag kivitelezhető módszerekkel is tehetsz álmatlanság ellen. Azonban, ha a problémák nem szűnnek meg, fordulj orvoshoz! Amennyiben az alvási problémák hátterében valamilyen betegség áll, érdemes alaposan kivizsgáltatnod magad.

Memóriazavar tüneteit észleled magadon? Rossz alvási szokások okozhatják.