Hogyan tehetsz a makula degeneráció megelőzése érdekében?

makula degeneráció megelőzése

A betegség világszerte az egyik leggyakoribb oka az 50 felettiek körében a látás romlásának, mely idővel akár vakságot is eredményezhet. Bár kialakulásának oka a mai napig sem teljesen ismert, a rizikófaktorok kiiktatásával sokat tehetsz a makula degeneráció megelőzése végett!

A látás romlását sokan úgy ítélik meg, mint a kor velejárója, ami ellen tenni nem, csak beletörődni tudunk. Pedig ez közel sincs így!

Mi is a makula degeneráció?

A makula, vagyis a sárgafolt, szemünk életlátásért felelős területe. A betegség során az ideghártya sejtjei elpusztulnak, így a központi látás romlik. Két típusa van, melyek közül a száraz típus a gyakoribb. Ekkor a sejtek elhalása miatt az éleslátás helye lassan leépül. Legjellemzőbb tünete az olvasás nehezebbé és az arcok homályossá válása, a betegség teljes lefolyás azonban hosszú évekig tarthat. Ezzel szemben a “nedves” típus sokkal rövidebb idő alatt súlyosabb következményekhez, akár vaksághoz is vezethet. Ilyenkor a retina mögött kóros érburjánzás következtében bevérzések jelennek meg, végül pedig a terület elhegesedik.

A nedves típus esetében lehetőség van különböző lézeres kezelések igénybe vételére, amik segítségével a folyamat lassítható és kordában tartható, azonban biztos és végleges gyógymód még nem áll rendelkezésre.

Ezért is fontos a makula degeneráció megelőzése a rizikófaktorok csökkentésével!

Melyek a rizikófaktorok?

Az egyik legfőbb rizikófaktor sajnos a kor – nem hiába nevezik időskori makula degenerációnak -, ami ellen nem tehetünk semmit. Az is valószínűsíthető továbbá, hogy a genetikai hajlam is szerepet játszik a kialakulásában. Emellett azonban vannak életmódbeli változtatásokat, amikkel te is sokat tehetsz szemeid egészsége érdekében!

A dohányzásról való leszokás 

Amennyiben dohányzol, a legelső, amit az orvos javasolni fog neked, hogy szokj le róla. A dohányzás nem csak a betegség kialakulásában játszik szerepet, de a későbbiekben is gyorsítja a látás romlását.

Kerüld a gyorsételeket és táplálkozz egészségesen

Ahogy megannyi más betegség esetében is, az egészséges életmód kulcsfontosságú. Egyél változatosan, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt! Iktass be több halas ételt a mindennapjaidba, hiszen a bennük található halolaj hozzájárul szemed egészségéhez.

Az egészséges táplálkozás azért is különösen fontos a makula degeneráció megelőzése végett, mert több rizikófaktor kialakulásának elkerülésével is szoros kapcsolatban áll. Így például az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a normális vérnyomás és koleszterinszint

Az érrendszert érintő betegségek elkerülése a makula degeneráció megelőzése végett is fontos, ráadásul a túlsúly és a cukorbetegség is a rizikófaktorok közé tartozik, melyek kialakulása szintén csökkenthető ily módon.

Védd a szemed a káros UV-sugárzástól!

Az UV sugaraktól nem csak a bőrünket kell védeni, a szemünkre is káros hatással vannak. A napszemüvegre ne divatos kiegészítőként tekints, hanem eszközre az egészséged érdekében! Épp ezért mindig UV-szűrős szemüveget válassz!

Vitaminokkal a szem egészségéért

Rengeteg speciálisan a szem védelme érdekében összeállított táplálékkiegészítőt találsz a boltok polcain. Keress olyan termékeket, melyek béta-karotinban, C-, és E-vitaminban, valamint cinkben gazdagok. De tartsd észben: a táplálékkiegészítők hasznosak ugyan, de az egészséges táplálkozást nem helyettesítik!

Forrás: itt.

A telefon kék fénye árt a szemünk egészségének