Hogyan tarthatunk háziállatot állatszőr allergia mellett?

Az állatszőr allergia enyhítésére is vannak megoldások
Az állatszőr allergia enyhítésére is vannak megoldások

Tüsszögés, orrfújás, viszkető szem. Sokunknak ismerős tünetek, akik az állatszőr allergia ellenére sem vagyunk hajlandóak megválni kedvenceinktől. Hiszen már-már teljes jogú családtagok, akikről nem mondanánk le semmi áron. De biztos, hogy jó ötlet az egészségünk árán is állatokkal élni? Íme, néhány tipp, mit tehetsz, hogy az állatszőr allergia ne válasszon el kedvenceidtől!

Az állatszőr allergia okozója

Az állatszőr allergia valójában egy fehérjére adott immunválasz eredménye. Mind a kutya, a macska, de még a hörcsög és a madarak bőrén is találhatók irritációt okozó fehérjék. Sőt, nem csak a felső bőrrétegeken, de az állat vizeletében és nyálában is jelen vannak. Ezek az allergének aprók és könnyűek, így képesek a levegőben lebegni és mindenhol szétszóródni. Nem csoda, hogy az állatszőr allergia tünetei azonnal jelentkeznek, ha egy légtérbe kerülünk a kérdéses fehérjével.

Kiknél alakul ki állatszőr allergia?

Az állatszőr allergia kialakulásáért leggyakrabban a genetika felelős. Amennyiben valamelyik felmenőnk allergiás, esélyes, hogy mi is örököltük a hajlamot. Ezen felül a különféle allergiák és az asztma is növeli az állatszőr allergia megjelenésének esélyét.

Hogyan csökkenthetem az állatszőr allergia tüneteit?

A hálószoba legyen kisállat-mentes övezet! Ne engedd, hogy a hálószobád is ellepjék az allergének! Az ágy környéke legyen mindig tiltott zóna, hogy alvás közben semmi se irritálhasson.

Szerezz be egy HEPA szűrőt! A HEPA szűrő a pollenek, állatszőr és por levegőből való eltávolítására alkalmas. Ezáltal hatásosan csökkenti az állatszőr allergia tüneteit.

Takaríts gyakran! Porszívózz, töröld le a bútorokat, cserélj ágyneműt és mosd a szőnyegeket, amilyen gyakran csak lehet! Minél kevesebb az állatszőr a levegőben, annál kisebb az esély a panaszok fennállására.

Moss kezet! Megfürdetheted kisállatod, hogy csökkentsd az állatszőr allergia kockázatát, de saját higiéniádról sem szabad megfeledkezni. Sűrűn moss kezet és arcot, méghozzá jó alaposan!

Bánj okosan a gyógyszerekkel! Az állatszőr allergia kezelésére már rengeteg gyógyszer létezik. Ezek az antihisztamin tartalmú szerek azonban csak az orrfújást és a tüsszögést szüntetik meg, az asztma-szerű tünetekre, mint a fulladás, nem alkalmasak. Kérd ki orvosod véleményét a megfelelő gyógyszeres kezelésről!

Az ideális háziállat

Amennyiben szegény Buksi vagy Cirmi ’ne adj isten’ elhalálozott, gondolkozz el rajta, szeretnél-e újra kutyát vagy macskát! Az állatszőr allergia nem jelentkezik, ha a megfelelő kedvencet választod. Egy teknős vagy egy gekkó például meglepő szociális érzékenységgel bír, és még csak a szemed sem viszket tőlük.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Mitől lehetek beteg a saját otthonomban?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>