Hogyan segíthetek egy hátrahagyott kölyökmacskán?

Kolyokmacska /50 felett az elet/

Előfordulhat, hogy már találkoztál hátrahagyott kölyökmacskával, de nem tudtad, mi a teendő. Amennyiben a kiscica befogadását tervezed, szükséged lesz néhány jó tanácsra, hogy megfelelően tudd gondozni. 

Értelmezd a helyzetet!

Ne legyél biztos benne, hogy egy szemetesben talált kiscica elveszett, mert nem látod az anyját. Az anyamacskáknál gyakori, hogy egy biztonságos helyen hagyják a kicsiket, de visszatérnek. Az anyjuk tud a lehető legjobban gondoskodni a cicákról. Ezért ha megbizonyosodtál arról, hogy anyjuk törődik velük, akkor egy kis megfigyelés után nyugodtan hagyd ott őket. Kivéve persze, ha az egész családot be szeretnéd fogadni.

Ne vidd menhelyre!

Ha csak a környékbeli menhelynek – valami csoda folytán – nincs kimondottan kiscicákkal foglalkozó programja, sajnos a menhelyre vitt kölyköknek nagyon kevés esélyük van a túlélésre. A legtöbb menhelynek nincsenek erőforrásai, hogy kismacskákkal tudjanak foglalkozni. Ezért ha meg szeretnéd adni nekik a lehetőséget, a te felelősséged lesz, hogy felneveld őket.

Stimulálás

Sokak számára meglepő, hogy egy újszülött kiscica nem tud könnyíteni magán. Az anyjuk nyalogatja őket, hogy beindítsa az ürítés folyamatát. Ezt a szerepet most neked kell betölteni. Egy meleg, nedves ronggyal dörzsöld meg a macska fenekét minden étkezés után, hogy anyagcseréje megfelelően működhessen.

Folyamatos figyelem

A hátrahagyott cicák megkövetelik a folyamatos figyelmet, ezért egy napirendet kell majd felállítanod. Körülbelül 2-4 óránként kell őket cumisüvegből etetni, minél fiatalabbak annál sűrűbben.

Fontos, hogy a kiscicáknak sosem szabad tejterméket adni, hasmenésük lesz, kizárólag kölyökmacskáknak készült tápszert fogyaszthatnak. Arra is figyelned kell, hogy ne a hátára fektetve etesd a cicát, mivel így könnyen félrenyelhet. A piciknél normális, hogy rengeteget alszanak. Emiatt ne fájjon a fejed, csak győződj meg róla, hogy egy meleg és kényelmes helyen pihenjenek! Ezt könnyedén biztosíthatod egy melegítőpárna beszerzésével.

A kölykök a telet nehezen viselik

Bár a macskák köztudottan remekül alkalmazkodnak, a téli hideg különösen veszélyes a szabadon élő kölykökre. Ha ezt a pár alapvető elvet tudod követni, nyugodtan befogadhatsz egy árva csöppséget, és felelősségteljesen fel tudod majd nevelni. Így te is életeket menthetsz!

(K.D.)

A cikk forrása itt >>