Hogyan segíti szervezetünk működését a magnézium?

A magnézium szerepe a szervezetben

A magnéziumot legtöbben görcsoldóként, illetve az idegek nyugtatójaként ismerjük. Nos, ez valóban igaz, de ezen kívül is számos szerepe van ennek a tápanyagnak a szervezetünk helyes működése szempontjából. Hat a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a csontokra, valamint a vesére is – ezt már kevesebben tudják, de ezek miatt legalább ugyanannyira fontos, ha nem fontosabb, hogy rendszeresen gondoskodjunk a megfelelő magnéziumpótlásról.

Mennyi magnéziumra van szükségünk?

Átlagos esetben egy felnőtt ember szervezetében nagyjából 21-28 mg magnézium található. Ha ez a mennyiség megvan, akkor minden rendben: elég fel tud szívódni ahhoz, hogy azok a folyamatok, melyekben a magnézium is részt vesz, rendben végbemenjenek. Gond akkor van, ha tartósan alacsony a magnéziumszint.

A magnézium is úgy működik, mint a legtöbb vitamin és ásványi anyag: észre sem vesszük a jelenlétét, amíg van belőle elegendő, de azt megérezzük, ha nincs. Érdemes folyamatosan szedni, hogy megelőzzük; megfelelő magnéziumkészítményt találhatsz például itt: https://allnutrition.hu/Magn%C3%A9zium-k1069.html.

Miből vehetjük észre, ha magnéziumhiányunk van?

Az első feltűnő tünetek a görcs és az idegesség, fokozott stressz lehetnek. Ha gyakran tapasztalod, hogy görcs áll például a lábadba, gyanús lehet, hogy szedned kellene némi magnéziumot. Ugyanez a helyzet, ha azt érzed, hogy minden apróságon pillanatok alatt fel tudod húzni magad, és sokkal nehezebben éled meg a stresszt, mint általában.

De persze más jelek is vannak:

  • szívritmuszavar
  • gyengeség
  • leromlott koncentráció
  • kialakulhatnak miatta komolyabb gondok: magas vérnyomás, csontritkulás, migrén, diabétesz, szapora szívverés, szorongás, depresszió.

Mitől alakulhat ki magnéziumhiány?

A magnéziumhiány leggyakoribb oka, hogy valamiért extra terhelés éri a szervezetet, így a megnövekedett igényt a szokásos bevitt mennyiség nem fedezi. Ilyen állapot például a terhesség, szoptatás, de hasmenés miatt is fennállhat a probléma. Alkoholizmus esetében is gyakori, és a vízhajtók szedése, valamint bélfertőzés is okozhatja – utóbbi esetben a felszívódás akadályozott.

Ha a magnéziumhiány enyhe tüneteit tapasztalod, érdemes mielőbb elkezdened a pótlást! A MAG B6 szedésével gyorsan visszaállíthatod a normál szintet!