Hogyan segít a barátokkal töltött idő a nehéz időszakokban?

A barátokkal töltött idő hasznodra válik
A barátokkal töltött idő hasznodra válik

Mindenkinek vannak az életében nehezebb időszakok, amikor semmihez nincs kedve, és legszívesebben ki se kelne az ágyból. Ilyenkor sokan kivonják magukat a világból, és lényegében bezárkóznak a négy fal közé. Pedig a barátokkal töltött idő jelentős mértékben gyógyírt nyújthatna a problémára!

Biztosan te is érezted már úgy, hogy senkihez és semmihez nincs kedved. Lemondtad az esti programot, kihagytad az edzést, lehetőség szerint még a munkahelyeden is beteget jelentettél, és otthon se szóltál senkihez. Nem vagy egyedül ezzel, ám a társas kapcsolatok kerülése a legrosszabb megoldás, amit csak tehetsz. Az önkéntesen vállalt izoláció és a barátok, valamint a család ellökése ugyanis könnyedén egy lefelé menő spirálba fordulhat át. Hogy miért?

Az ember társas lény

Emiatt akkor tudunk legjobban működni, ha interakcióba kerülünk másokkal, és rendszeresen szociális ingerek érnek bennünket. Tudományos kutatások támasztották alá, hogy a társas interakciók – így például a barátokkal töltött idő – megváltoztatja az agyban a neurotranszmitterek működését. Ezáltal csökkenti a stresszt, a szorongást és a depresszió tüneteit.

A fizikai kapcsolat hatására az agyban oxytocin szabadul fel és megemelkedik a szerotonin szint. A felszabaduló oxytocin csökkenti a félelemérzetet, fokozza a bizalmat és segíti a kötődést. A szerotonint pedig nem véletlenül nevezik boldogsághormonnak is. Csökkenti a szorongást, javítja a hangulatod és elégedettség érzésével tölt el.

Légy jelen online!

A szociális ingerek manapság számos forrásból jöhetnek: ott a telefon, a közösségi média, az e-mail üzenetek és az SMS-ek. Lehetnek olyan napok, amikor nem akarsz kimozdulni a lakásból, de ne engedd meg magadnak „a luxust”, hogy kivond magad a szociális életből! Első lépésként beszélgethetsz barátaiddal online!

Bár már az online jelenlét is segít, természetesen még jobb, ha személyesen vonod be magad a társas kapcsolatokba. Gondolnád, hogy egy hosszú ölelés is képes az agyban oxytocint felszabadítani? Vagy azt, hogy még ha nem is kommunikálsz a körülötted levőkkel, már pusztán az, hogy emberek vesznek körül, jótékony hatással bír? Ha nincs kedved másokkal beszélgetni, csak ülj be egy jó könyvvel egy kávézóba, és figyeld meg, hogy idővel jobban fogod érezni magad.

A barátokkal töltött idő fontossága mellett házi kedvenced se hanyagold el! Nem hiába népszerűek a terápiás kutyával végzett foglalkozások. Már csupán egy kutya simogatása is oxytocint, endorfint és dopamint szabadít fel az agyadban. Úgy is nézheted, hogy kiskedvenced egy valódi, négy lábon járó boldogsághormon.

(J.D.)

Újjáéledő gyerekkori barátságok

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>