Hogyan lehet szoros a szülő gyermek kapcsolat felnőttkorban is?

Hogyan lehet szoros a szülő gyermek kapcsolat felnőttkorban is?

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a gyerekek járni tanultak…aztán hirtelen iskolába mentek, leérettségiztek, egyetemisták lettek és ki is repültek itthonról. Szomorúsággal vegyes büszkeség van bennünk, de egyben végtelenül furcsa is, hogy máris felnőttek lettek. Mikre érdemes ilyenkor ügyelni? Mik az “alapszabályok”, melyek biztosítják, hogy a szülő gyermek kapcsolat felnőttkorban is jó lehessen?

Kezeld őket felnőttként

A legfontosabb, hogy ne csak fejben fogadd el, hogy felnőttek, de viselkedj is úgy velük, mint felnőttekkel. Természetesen továbbra is elláthatod őket jó tanácsokkal és támogathatod őket mindent módon, ahogyan csak tudod, de eközben is éreztesd velük, hogy ezek már nem “szülői szabályok”. Hagyd, hogy önálló döntéseket hozzanak, akár hibázzanak is – ez mind a felnőtt léttel jár.

Tarts egy kis távolságot

Nincsenek otthon és aggódsz értük, érthető. De próbáld meg nem felhívni őket minden nap és nem megbántódni, ha egy hétvégén nem tudnak hazamenni. Inkább értékeld, amikor ők keresnek fel vagy amikor meglepetésként beállítanak a házba. Érdeklődj felőlük, de hagyd, hogy ők meséljenek arról, amiről csak akarnak. Ne érezzék úgy, hogy faggatod őket.

Hagyd, hogy egy kicsit ők is gondoskodhassanak rólad

Furcsa érzés, de a szülő gyermek kapcsolat felnőttkorban néha bizony azt is jelenti, hogy a szerepek felcserélődnek. Felnőtt gyerekeink is aggódnak értünk és néha szóvá is teszik ezt. Ne vedd rossz néven, ha egészséged felől érdeklődnek, esetleg kifejezik egyet nem értésüket egyes szokásaiddal.

Beszéljetek őszintén

Az őszinteség minden kapcsolat alapja, nincs ez másképp gyermekeiddel sem. Beszélj velük nyíltan és őszintén mindenről: pénzügyekről, jövőről, lehetőségekről, félelmekről. Próbálj meg kicsit inkább “csapattagként” tekinteni, mintsem gyerekekként.

Mindezek pedig még fontosabbá válnak, amikor gyermeked saját családot alapít. Mindkettőtök számára építő jellegű, ha szívvel-lélekkel támogatjátok egymást, de ugyanakkor azt is tiszteletben kell tartanod, hogy az az ő családja. Hagynod kell, hogy saját szokásokat alakítsanak ki, saját elgondolásuk szerint neveljék a gyerekeket.

A legszebb ebben, hogy ha valóban szoros köztetek a szülő gyermek kapcsolat felnőttkorban is, úgy biztos lehetsz benne, hogy ők is tenni fognak érte, hogy bevonjanak téged életükbe. Felhívnak tanácsért, amikor a baba nem hagyja abba a sírást éjjel vagy amikor szükségük van a kedvenc süteményük receptjére. De ehhez az kell, hogy betartsd a szabályokat.

A kiemelt kép forrása itt.

Ezeket mindenképpen mondd el felnőtt gyerekednek, ha eddig nem tetted!