Hogyan lehet hatékonyabb a futás 50 felett?

A futás 50 felett megkíván egy kis odafigyelést
A futás 50 felett megkíván egy kis odafigyelést

Mindegy, hogy hány évesen kezdesz bele a futásba, egy biztos: jó úton haladsz. Lehet az akár napi húsz perc kényelmes kocogás vagy heti ötszöri kőkemény futás, tested meg fogja hálálni. Arra azonban ilyenkor is ügyelned kell, hogy tested változásait tiszteletben tartsd. Íme, a legfontosabb tanácsok, melyekkel a futás 50 felett hatékonyabb lehet.

Kérd ki orvosod véleményét!

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy 50 felett hagyjunk fel a futással ízületeink védelme érdekében. Annyi igazság valóban van a dologban, hogy nem árt előtte orvosoddal konzultálni, azonban amennyiben ő is azt mondja, hogy nem jelent problémát, fuss bátran! Ez az egyik legegészségesebb mozgásforma, mely testedre és lelkedre egyaránt pozitív hatással van.

Soha ne feledkezz meg a nyújtásról!

A futás előtti és utáni nyújtást sokan hajlamosak vagyunk ellébecolni, ezzel azonban saját magunknak ártunk. A futás 50 felett már nem olyan egyszerű, mint fiatalkorodban volt, izmaidnak még inkább szüksége van a bemelegítésre, mint korábban. A futás végeztével a megfelelő nyújtás segít ellazulni, segítségével pedig a másnapi izomlázat is csökkentheted. Tested rugalmassága ráadásul téged is fiatalon tart.

Próbáld ki az intervallum edzést!

A HIIT, vagyis magas intenzitású intervallum edzés lényege az intenzív szakaszok és rövid pihenők rendszeres váltakozása. Ezt a típusú edzést a futásban is tudod hasznosítani. Főként, ha szeretnéd kicsit feldobni az egyszerű kocogást. Állítsd be a stopperórád, és mozogj szakaszokban! Fél perc sprint, egy perc lassú kocogás. Szintedtől és céljaidtól függően többféle szakaszt is megállapíthatsz magadnak. Teljesen kezdőként az is tökéletes, ha egy perc futást egy perc sétával keversz. Az ilyen típusú edzés rövidebb időt vesz igénybe, mégis remekül égeti a zsírt és növeli az állóképességed.

Hallgass zenét!

A megfelelő zene felpörget, így sokkal könnyebben futhatsz általa. Ha nem tudod, mit kellene hallgatnod, ne aggódj: számtalan futó-listát találsz az interneten, melyek különböző tempók alapján kategorizálják a futáshoz legjobban passzoló számokat. Ha elfáradsz, kapcsolj eggyel magasabb sebességre, és figyeld meg, ahogy a zene tempójával egyidőben te is újra erőre kapsz!

Ne erőltesd túl magad!

Fogadd el, hogy testednek több időre van szüksége a regenerálódáshoz, mint húsz évvel ezelőtt! Nem szabad túlerőltetned magad annak érdekében, hogy formába kerülj. Gondolj a futásra egy hosszú távú projektként, és tűzz ki apró célokat magad elé! Nem kell, hogy rögtön le tudj futni tíz kilométert. Az se baj, ha időnként kicsit megállsz sétálni. Pár perc elteltével érezni fogod, hogy újult erővel tudod folytatni utadat. Mindig fókuszálj a legközelebbi célodra, és élvezd a fejlődésed!

(J.D.)

Adunk néhány tanácsot, hogy ne und annyira a testedzést

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>