Hogyan lehet a válás hatása a gyermekre kevésbé negatív?

A válás hatása a gyermekre

Szakítani mindig nehéz, de anyaként egy évtizedes házasságból kilépni még sokkal bonyolultabb és megterhelőbb. Akármennyire is szépen intézitek, egy válás hatása a gyermekre is mindenképpen jelentős. Azonban, ha betartotok néhány szabályt, ők is könnyebben fel tudják dolgozni és meg tudják szokni az új helyzetet.

Ne a gyerekek előtt beszélj a problémákról

Bármennyire is dühös vagy a volt férjedre, mindig jusson eszedbe, hogy ő attól még ugyanúgy a gyermeke(i)d apja. Ügyelj rá, hogy előttük ne veszekedjetek és ne is panaszkodjatok egymásról. Ha szeretnéd kiönteni a lelked, beszélj egy barátnőddel, kollégáddal, vagy sok esetben legjobb, ha szakembert keresel fel. A gyerekek ugyanúgy elszenvedői a válásnak, mint ti, ne tedd nekik még nehezebbé.

Beszéljetek egymással rendszeresen

Még ha szeretnéd is messziről kerülni az exed, a gyerekek miatt nem teheted. Mindent meg kell osztanotok egymással, ami a gyerekekről szól, hogy ők ne szenvedhessenek hiányt semmiben. Mindketten tudjatok róla, hogy mikor van szülői értekezlet vagy éppen felvételi vizsga, milyen dolgozatra kell tanulnia vagy mikor van a következő meccse.

Készítsetek közös naptárat

Üljetek le az exeddel – és amennyiben szükséges, egy külső harmadik féllel – és készítsetek tervet. Vegyétek bele a születésnapokat, az ünnepeket és bármilyen olyan kérdést, amiből konfliktus lehet. Vannak olyan helyek, ahova nem szeretnéd, ha exed elvinné a gyerekeket? Nem szeretnéd, ha képeket tenne fel a közösségi médiára? Beszéljétek meg ezeket és fektessetek le szabályokat! Természetesen az is fontos, hogy a gyerekek véleményét kikérjétek, ne döntsetek mindenről a fejük felett.

Beszéljetek egymással tisztelettel

A gyerekek elsődleges példája továbbra is ti lesztek. Ha tiszteletlenül, esetleg sértőn beszéltek egymással, ők is átvehetik tőletek. Ellenkező esetben viszont, amennyiben mindig figyeltek arra, hogy a gyerekek előtt udvariasan és tiszteletteljesen beszélgessetek, úgy ők is hasonlóan fognak tenni.

Alakítsatok ki saját gyerekszobát mindkettőtök otthonában

Válás után a gyerekeket sokan elkényeztetik, és valahol ez érthető is, bár egyáltalán nem szükséges. Az azonban mindenképp szükséges, hogy a gyerekek mindenhol otthon érezhessék magukat. Ha minden héten egy táskányi ruhával, tusfürdővel, saját törölközővel kell átcuccolniuk az apjukhoz, nem fogják tudni otthon érezni magukat. Szerezzétek be mindketten a számára szükséges holmikat, és legyen elegendő ruhája is mindenhol.

A legfontosabb szabály pedig, hogy a gyermek az első. Egy válás hatása a gyermekre is kiterjed, de sokat tehetsz azért, hogy érzelmileg egészséges felnőtt váljon belőle. Ennek az alapja pedig az, hogy bármilyen bonyolult is a kapcsolatod az exeddel, a gyermekednek legyen – és valóban ott is legyen – az apja.

Hogyan kerüljük el a válás romboló hatását a gyerekeknél?

Az eredeti cikk forrása itt >>

A kiemelt kép forrása itt.