Hogyan lehet a húsfogyasztás környezetbarát?

A húsfogyasztás is megterheli a környezetet
A húsfogyasztás is megterheli a környezetet

Ritkán gondolunk arra, mekkora terhet ró a környezetre a húsfogyasztás. Nehéz elképzelnünk, milyen hatalmas mennyiségű terület, ellátmány és víz szükséges ahhoz, hogy Földünk kiszolgálja a növekvő népesség húsra éhes gyomrát.

Nem beszélve az üvegházhatású gázokról, amiket azok az ártatlannak tűnő bocik eresztenek az atmoszférába.

Röviden összefoglalva, a húsfogyasztás nagyon is káros környezetünkre.

Na, de hogyan óvhatjuk meg bolygónkat anélkül, hogy lemondanánk kedvenc steakünkről? Íme, a tudatos húsfogyasztás alapszabályai!

Csökkentsd a húsfogyasztás mértékét!

A környezetbarát húsfogyasztás első lépése, hogy amennyire csak lehet, limitáljuk. A vegetáriánus és vegán étrend azért kedvezőbb a környezetnek, mert a gyümölcsök, zöldségek és gabonák ökológiai lábnyoma a legkisebb. Ezzel szemben a húsfogyasztás vegyszereket, üzemanyagot és vizet igényel, valamint szennyező hulladékot termel.

Ugyanakkor nem kötelező nullára csökkenteni a húsfogyasztás mértékét.

Kísérletezzük ki, mi az a minimum mennyiség, amivel még boldogulunk és tartsuk magunkat hozzá! Kipróbálhatunk olyan kezdeményezéseket is, mint a húsmentes hétfő vagy a hétköznapi vegetáriánus életmód. Az első azáltal csökkenti a környezetszennyezést, hogy hétfőnként egyáltalán nem engedélyezi a húsfogyasztást. Az utóbbi pedig olyan lelkes és tudatos környezetvédőknek szól, akik jól bírják hétköznap hús nélkül, hétvégén azonban szívesen grilleznek a barátaikkal.

Nem mindegy, hogy milyen húst eszel!

Nagy különbség van aközött, hogy egy báránysült vagy egy grillcsirke kerül az asztalra. A csirke és a pulyka ugyanis nem csak környezetvédelmi szempontból, de egészségünkre nézve is jobb választás. A vörös húsok, mint a marha és a bárány telített zsírsavakat tartalmaznak, és növelik a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.

Vásárolj helyi farmokról!

A húsfogyasztás kevésbé megterhelő környezetünkre, ha nem ipari vágóhidakról, hanem helyi gazdaságokból szerezzük be a vacsorának valót. Így nem csak a kisvállalkozásokat támogatjuk, de a szállítás okozta légszennyezés mértékét is csökkentjük. Amennyiben mégis szupermarketben vásárolnánk, olvassuk el figyelmesen a címkét, hogy hormonmentes, szabad tartásban nevelkedett állattól származó húst vihessünk haza.

Főzz tudatosan!

Amennyiben mindenképpen húsra éhezünk, gondoljuk át, mit főzzünk belőle! Húsleves és raguk esetében például nincs szükség tetemesebb hús mennyiségre, mégis hasznosan felhasználhatjuk, amink van. A levesben a csontok sem mennek kárba, raguban pedig könnyedén párosíthatjuk zöldségekkel, hüvelyesekkel. A babfélék kiemelten ajánlottak a húsfogyasztás csökkentésére, hiszen a bennük található fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok pótolják legkönnyebben az állati eredetű ételek tápanyagait.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Marhahús helyett egyél csirkét, máris környezetvédő leszel!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>