A helyi lakosok fellázadtak: tudatos turistákat akarnak!

Egy tudatos turista
Egy tudatos turista

A tömegturizmus elképesztő méreteket öltött az elmúlt években, néhány európai nagyváros lakói pedig kezdik megelégelni az ezzel járó problémákat. Az Utazási és Turisztikai Világtanács felfigyelt a helyiek gondjaira és igyekszik megoldást találni. Új kampányukban a turisták viselkedésére próbálnak hatni. Felelősségteljesebb magatartást és több megértést kérnek az utazóktól, így védve a területet, a környezetet és a helyieket. 

Utazz máshova!

A felkapott világvárosok és üdülőhelyek helyett válassz kevésbé ismert úti célt! Rengeteg gyönyörű hely létezik, amiről még nem hallottál, pedig nagyon is megéri a látogatást. Arról nem beszélve, hogy a kevésbé híres helyek általában olcsóbbak, és a tömeget is elkerülheted.

Kerüld a főszezont!

Elő- vagy utószezonban utazni a lehető legjobb döntés. Szép az idő, de nincs rekkenő hőség, az üzletek nyitva vannak, de nincs annyi turista. Sőt, a jegyek és a szállás is olcsóbb ilyenkor.

Hagyd otthon az útikönyved!

Tölts egy napot elveszve a városban, és hidd el, teljesen más szemmel látsz majd mindent. Rengeteg érdekességet találsz majd magadtól, amit az útikönyvben nem is említenek. Járj nyitott szemmel és élvezd a felfedezés örömét!

Szállj meg helyieknél!

A helyiek üzemeltette hotelek bevétele nagyobb valószínűséggel fejleszti az ottani gazdaságot, mint a multinacionális cégeké. Ez nem jelenti azt, hogy bojkottálni kell a szállodaláncokat, hiszen rengeteg helyinek adnak munkalehetőséget. Tehát, ha emellett döntesz, támogatod a helyi munkavállalókat.

Kérdezz!

A felszolgált étel helyi termelőktől származik? Mit tesz a hotel vezetősége a környezetvédelem érdekében? Amennyiben azt látják, hogy a vendégeket foglalkoztatják ezek a kérdések, igyekeznek majd lépéseket tenni értük. Ha úgy érzed, a hotel vajmi keveset tesz a helyiekért és fittyet hány a környezetvédelemre, vidd máshova a pénzed!

Tanuld meg a nyelvet!

Illetve pár szót is elég megtanulni. A helyiek díjazzák, ha igyekszel kommunikálni és érdeklődsz a kultúrájuk iránt. Azt viszont sehogy sem értik meg, ha lassan és hangosan próbálod kifejezni magad az anyanyelveden. Ettől csak zajosnak és kellemetlennek tartanak.

Add meg a tiszteletet!

Akárhova is utazol, tartsd be a helyi szabályokat és az öltözködési szokásokat. Ne szemetelj és sose rongálj meg semmit! Vásárláskor válassz olyan terméket, amivel támogatod a helyi termelőket. Légy tudatos turista és próbálj meg segíteni a helyieken ahelyett, hogy újabb fejfájást okoznál nekik!

(D.R.)

A cikk forrása itt >>