Hogyan legyek boldog? Négy egyszerű lecke a boldogságról

Hogyan legyek boldog? Például nevess!
Hogyan legyek boldog? Például nevess!

Nehéz előre megmondani, hogy az, amit épp csinálsz, boldoggá tesz-e majd hosszútávon, vagy sem. A Hogyan legyek boldog? kérdésre nem igazán lehet válaszokat adni, hiszen a boldogság roppant komplikált és összetett érzés.

A Harvardon azért rájöttek erre-arra

Ha valami mégis segíthet kifürkészni a boldogság természetét, az a Harvard kutatása. Az amerikai egyetem folytatta le a valaha készült leghosszabb kutatást, 78 éven át vizsgálták az emberi boldogság titkát. Íme, négy felfedezés, amire rábukkantak.

1. A boldog gyerekkor hatása sokáig kitart

A kutatás alapján elmondható, hogy akik boldog családban nőttek föl, a későbbiekben is egészségesebb kapcsolatokat létesítettek. Nem csak a szülőkkel ápolt viszony a jelentős, de a testvérekkel kiépített is. Azok, akik legalább egy testvérükkel szoros kapcsolatot építettek ki, sokkal kevesebb eséllyel lettek depressziósak.

2. A bonyolultabb gyerekkorúak is lehetnek boldogok

Azok az emberek, akiknek sok kihívással kellett szembenézniük gyerekként, kevésbé öregedtek boldogan, mint azok, akiknek kiegyensúlyozott gyerekkoruk volt. Viszont mire elérték a középkort (50-60), az élet képes volt kárpótolni őket korai boldogtalanságukért, ha ők nyitottak voltak rá. Ha szerepet vállaltak a következő generációk mentorálásában, boldogabbak lehettek.

3. A stresszel meg kell birkózni

ad

Mind máshogy birkózunk meg a stresszel, a kutatók szerint azonban a boldogságban is hatalmas szerepe van annak, hogy melyik módszert választjuk. A kutatás szerint az adaptív problémamegoldó technikák a legeredményesebbek. Vagyis például ha függőséggel küzdünk, legjobban úgy segíthetünk magunkon, ha más függőkön segítve próbálunk segíteni magunkon is.

Másik jó példa: ha azt érezzük, hogy a munkahelyünkön valami nem történt velünk igazságosan, alapítsunk egy olyan cégen belüli szervezetet, ami segít megvédeni azokat, akik hasonló helyzetbe kerülnek. A kutatás kimutatta, hogy minél inkább fordulunk másokhoz segítségért, annál boldogabbak lehetünk.

4. Időt kell töltenünk másokkal!

A kutatás egyik leghasznosabb felfedezése, hogy emberi kapcsolataink minősége számít a leginkább, azonban a mennyiség sem szorítható teljesen háttérbe. Az eredmények szerint azok az emberek, akik többet szocializálódtak életük során, nap mint nap állandóbb boldogságot éreztek, mint azok, akik kevésbé voltak nyitottak a kapcsolatteremtésre.

(M.F.)  A cikk forrása itt >>

Te is a boldogság megnyugtató állapotát keresed?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>