Hogyan könnyíthetjük meg gyermekünknek a beilleszkedést az iskolába?

A beilleszkedés az iskolába hosszabb folyamat
A beilleszkedés az iskolába hosszabb folyamat

Gyereked – vagy éppen unokád – már nem óvodás többé. Kisgyermek évei legfontosabb fordulópontján áll, elkezdett iskolába járni. Új környezettel, új emberekkel és eddig nem látott elvárásokkal kerül szembe. A beilleszkedés az iskolába még egy felnőttnek is nehéz kihívás lenne, nem egy hétévesnek. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan segíthetsz gyermekednek és unokádnak is, hogy minél könnyebben menjen a beilleszkedés az iskolába!

Induljanak frissen a reggelek!

A beilleszkedés az iskolába nem lesz sétagalopp, főleg ha már otthon elkezdődnek a gondok. Gondoskodj róla, hogy gyermeked korán bújjon ágyba és frissen ébredjen! Hiszen tudjuk, mennyivel nehezebb egy fáradt és hisztis gyerkőccel megbirkózni. A jó alváshoz azonban nem csak a rendelkezésre álló idő számít. Bizonyosodj meg róla, hogy a szobája otthonos és megfelelő hőmérsékletű!

Kérdezd meg, mi zavarja!

Gyakran túl könnyedén vesszük, ha gyermekünk zaklatottnak tűnik az első napokban. Természetes folyamatnak gondoljuk, amit az új környezethez való alkalmazkodás számlájára írunk. Pedig a beilleszkedés az iskolába több, eddig rejtett problémát is felhozhat. Kérdezd meg, hogy tudja-e követni a tananyagot, látja-e rendesen a táblát? Valamint próbáld meg kideríteni, hogy vannak-e barátai, és nem zaklatja-e valaki.

Cseréld a könnyeket nevetésre!

Sokat segíthet gyerekednek leküzdeni a félelmeit, ha eltereled a figyelmét. Nevettesd meg, játsszatok, vagy mesélj neki egy vicces történetet! Egyedül a csikizés kizárt, mivel előfordulhat, hogy annak hatására stressz hormonok termelődnek. Helyette azonban egy párnacsata is jó ötlet, a lényeg, hogy jókedvűen, energiával teli induljatok az iskolába.

Oszlasd el a félelmeit!

A beilleszkedés az iskolába rengeteg, számunkra irreális félelmet kelt gyermekünkben. Nyugtasd meg, és magyarázd el neki, hogy nem kell aggódnia. Amennyiben pedig bármi történik, a tanító nénik fognak neki segíteni.

Segíts neki barátokat szerezni!

Nem kell kerítőnőt játszanod, de egy kis lökést azért nyugodtan adhatsz az ismerkedéshez. A beilleszkedés az iskolába sokkal könnyebben megy majd gyerkőcödnek, ha vannak barátai. Kérdezd meg a tanárnőjét, kivel szokott játszani, és szervezz le egy játszó-randit! Így a gyerekek több időt tölthetnek el az iskolán kívül, és el tudják mélyíteni a barátságukat.

Kérd meg a tanárát, hogy segítsen!

A gyerekeknek szükségük van egy felnőttre a közelükben, akire számíthatnak. Otthon ez a személy természetesen te vagy, az iskolában pedig a tanítónő. Amennyiben úgy érzed, gyerekednek nehezen megy a beilleszkedés az iskolába, beszélj a tanító nénivel! Magyarázd el neki, hogy úgy érzed, gyermeked még nem tudott alkalmazkodni, és kérd meg, hogy segítsen neki ebben!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Mit tegyek, ha a gyerekem utálja az iskolát?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>