Hogyan könnyítheted meg az álláskeresés nehézségeit a gyerekednek?

Az álláskeresés nehéz a fiatal generációnak is
Az álláskeresés nehéz a fiatal generációnak is

Eljött az idő, amikor kicsi babánk felnőtt és készen áll élete első komoly munkájára. A mi korunkban elég volt, ha lediplomáztál és jó jegyeket szereztél ahhoz, hogy el tudj helyezkedni. Manapság azonban rendkívül nehéz az álláskeresés, főleg pályakezdőként. 

Hatalmas a verseny, és egy szép diplománál sokkal több kell ahhoz, hogy kitűnj a tömegből. Gyermekeinken nagy a nyomás, és gyakran több mint húsz helyre jelentkeznek, mire interjúra hívják őket. A szülők ötöde pedig nem tudja, hogyan segíthetne porontyának kiigazodni az álláskeresés útvesztőjében.

Mi kell a munkáltatónak?

“A munkaadóknak fontosabb a jó hozzáállás, mint a kitűnő bizonyítvány”- állítja Kirsty Palmer, a London South Bank Egyetem pályaválasztási tanácsadója. “A fiataloknak el kell sajátítaniuk bizonyos képességeket, amilyen a jó kommunikációs készség és a csapatszellem.” A szakértő szerint ezek kialakításában szülőként is sokat tehetünk. Az iskolán kívüli tevékenységek sokat segíthetnek: a sport, az önkénteskedés vagy a vitaklub. “A munkáltatók több mint negyven százaléka számítja szakmai tapasztalatnak az önkéntes munkát”- ért egyet Nicole Williams, a LinkedIn karrier szakértője.

Sajnos az extra erőfeszítések ellenére sem garantált, hogy kimarad az álláskeresés körüli hercehurca.

Akár fél, egy évig is elhúzódhat, mire gyermeked ideális munkát talál. Ilyenkor azzal segíthetsz a legtöbbet, ha tartod benne a lelket. Bátorítsd, hogy ne adja fel a keresést, a visszautasítások ellenére se.

Fordítsd javadra a technológiát!

Ha tetszik, ha nem, a munkaadó utánanéz gyermeked online aktivitásának. Facebook profiljából következtetnek személyiségére, tweetjei pedig elárulják mennyire és milyen módon folyik bele társadalmi ügyekbe.

Beszéld át csemetéddel, mi az, amit jobb, ha nem köt jövendőbeli főnöke orrára, és nézzétek át az adatvédelmi beállításokat is!

Nicole Williams szerint a mi közösségi média jelenlétünk is befolyással lehet az álláskeresés sikerére. “A szülők kiterjedt kapcsolati tőkével rendelkeznek. A régi kollégák, barátok közül biztos akad olyan, aki segíthet előrelendíteni csemeténk karrierjét.”

Tudd, mikor állj félre!

Fontos, hogy kiállj gyermeked mellett és bátorítsd az álláskeresés időszakában, de tudd, hol a határ. Már ő is felnőtt és nem tehetsz meg mindent helyette. Szuper ötlet bemutatni valakinek, aki segíthet az elhelyezkedésben, de ezen a ponton szállj ki! Majd ők eldöntik, hogyan tovább.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>