Hogyan kezeljük a családi konfliktusokat karácsonykor?

Karácsonykor egy kisebb konfliktus is felerősödhet
Karácsonykor egy kisebb konfliktus is felerősödhet

Közelednek az ünnepek. Ilyenkor nem csak az összetartozást érezhetjük igaznak, hanem felerősödhet a szőnyeg alá söpört konfliktus is. A karácsony fényében minden érzelem erősebben rajzolódik ki. A szeretet, a hiány, a harag és a gyász is. 

Hogyan kezeljük az ekkor megjelenő konfliktusokat? Érdemes-e az ünnep idejére békejobbot nyújtani egy családtagnak, barátnak?

Az ünnep egyszerre szorongatott állapot is

Tudjuk, hogy a karácsony az együttléten túl stresszforrás is lehet. Fáradtabbak vagyunk, a lehető legjobbat akarjuk magunkból nyújtani akár vendéglátók, akár vendégek vagyunk. A legkisebb szikrából ilyenkor nagy veszekedés tud kipattanni úgy, hogy a felek nem igazán ezt akarták elérni. Nehéz ezeket a helyzeteket jól kezelni, mert a hozzánk legközelebb állókkal éljük meg a konfliktust: párunkkal, szüleinkkel, gyerekünkkel, családtagjainkkal, esetleg ex-párunkkal.

Érdemes tehát lélekben felkészülni ezekre az eshetőségekre, így a felfokozott pillanatban el tudunk számolni tízig, elkerülve így egy rossz reakciót. Esetleg javaslatokkal, megoldásokkal vagy gesztusokkal tompítani a kialakult szituáció élét.

Ha mi vagyunk a vendéglátók

Először is ne essünk bele abba a hibába, hogy azt gondoljuk: a karácsony megváltoztatja az embereket. Ha a családban egy régóta jelenlévő konfliktus mérgezi az összejöveteleket, erre érdemes lélekben felkészülni, és a lehető leghamarabb reagálni az adott helyzetre. Ha mi vagyunk a vendéglátók, fontos a meghívott vendégekkel előre beszélni, hogyan kerülhetők el azok a helyzetek, amelyek végül robbanáshoz vezetnek. Érdemes egyeztetni, hogyan fogunk reagálni bizonyos szituációkban.

Ha tudjuk, hogy például a túlzott alkoholfogyasztás az ünnepi találkozó kényes pontja, érdemes különböző taktikákat kidolgozni.

  • Ne estére tegyük a találkozót, hanem egy ebédmeghívás keretében ünnepeljünk.
  • Bízzunk kisebb feladatot a sok alkoholt fogyasztó családtagra (zenefelelős, segítő a tálalásnál, ő legyen a Télapó), így le tudjuk kötni a figyelmét.

Ha más szokott lenni a kiváltó ok, akkor is vannak olyan megoldások, amelyekkel elkerülhető a veszekedés.

  • Előre megbeszélhetjük a vendégekkel, hogy az olyan kényes, esetleg megosztó kérdéseket, mint a vallás, a politika és a pénz, igyekezzünk elkerülni az ünnepi találkozó alatt. Ha ez mégsem sikerül, kedvesen figyelmeztethetjük a vendégeinket a megállapodásunkra.
  • A holtidőre érdemes különböző ötletekkel előállni, amely leköti a meghívottak figyelmét, például egy társasjáték, egy kis tánc vagy zenehallgatás.
  • Akikről tudjuk, hogy nem kedvelik egymást a családtagok közül, ültessük őket az asztal két végére, így is elkerülve az esetleges konfliktust.

Ha mégis fellobban a vita, igyekezzünk nyugodtan kezelni a helyzetet, beszéljünk külön-külön az érintettekkel, és ha ez sem hoz megoldást, adjunk ultimátumot: kérjük meg, hogy távozzon a rossz hangulatért felelős személy.

Ha meghívottak vagyunk

Amikor vendégként veszünk részt egy családi eseményen, akkor sem mindig elkerülhető, hogy ne legyünk részesei vagy tanúi egy-egy konfliktusnak. Amennyiben tanúi vagyunk egy családi veszekedésnek, a legjobb, ha nem keveredünk bele, nem a mi dolgunk a konfliktus rendezése, hanem az érintetteké és a házigazdáé. Ha nagyon felzaklatnak minket az események, a házigazdának megmagyarázva távozásunkat, elhagyhatjuk korábban az ünnepség helyszínét. Az érintetteknek később elmesélhetjük a döntésünk okát.

Más a helyzet, ha mi vagyunk a konfliktusban álló pár egyik oldala. Ha régóta fennálló konfliktusunk van egy családtagunkkal, választhatjuk azt a taktikát, hogy nem veszünk részt az ünnepi összejövetelen. De életünk végéig nem igazán bölcs dolog haragot tartani. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi tegyük meg az első lépést a békülés felé. Természetesen ennek a vágynak bennünk kell megszületnie és kölcsönösnek kell lennie. A környezet nem erőltetheti ránk az akaratát.

Az első lépés megtétele soha nem egyszerű, félre kell tenni a büszkeségünket, szembe kell néznünk őszintén a kiváltó okokkal és a saját felelősségünkkel. Jó ötlet levélben, e-mailben megfogalmazni a békülési szándékunkat az érintett felé, így már az ünnepi találkozás előtt megtudhatjuk: szándékunk kölcsönösnek bizonyult-e. Kiderülhet, hogy tudjuk-e tisztázni a közöttünk lévő konfliktust, esetleg továbblépünk.

Vannak olyan élethelyzetek is, amikor nem egyszerű a békülés. Ilyenkor időt kell hagyni arra, hogy megszülessen bennünk az elhatározás. Ami viszont nem zárja ki, hogy emberi módon és tisztelettel viselkedjünk a családtagjainkkal az ünnepi találkozás idején.

(Manga-Zoltán Zsófia)