Hogyan kezdjünk el festeni? Útmutató az otthoni művészkedéshez

Hogyan kezdjünk el festeni? Így!
Hogyan kezdjünk el festeni? Így!

Sosem késő kibontakoztatni a kreativitásunkat. Megtalálhatjuk a saját művészetünket az írásban, a kerámiázásban vagy éppen a festésben is. A festés ugyanis nem csak a nagy művészek kiváltsága. Amennyiben kedvet érzünk hozzá, bátran vágjunk bele!

Lehet, hogy az első próbálkozások nem érnek fel egy Monet alkotással, de kitartó gyakorlással sokat fejlődhetünk. És hogyan kezdjünk el festeni? Íme, minden, amit tudnod kell az elinduláshoz!

Hogyan kezdjünk el festeni? Vagy inkább mire?

Ha válaszolni akarunk a kérdésre, hogyan kezdjünk el festeni, először is az alapot kell meghatároznunk. Kezdőként kísérletezhetünk különböző papírokkal és vászonnal is. Ennek alapján pedig eldönthetjük, mi vonz minket a legjobban.

A papír? Vízfestékhez és tollrajzhoz, de még akrilhoz is jó választás. Keressünk vastagabb fajtát, ami nem ázik át és hullámosodik be a festéstől. Próbálkozhatunk sima felületű, de különböző textúrájú papírokkal is. Amennyiben azonban sok részletet tervezünk felvinni, inkább a sima felület ajánlott.  Kartonpapír felé is kacsingathatunk, főleg, ha akrillal szeretnénk festeni. A karton ugyanis olcsó, újrahasznosítható és bármilyen méretben kapható.

Emellett a vászon is izgathatja a fantáziánkat, de azt már kifeszített állapotban érdemes beszerezni, ha nem akarunk a simítgatásával vacakolni.

Melyik ecsettel a legjobb elindulni?

Amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogyan kezdjünk el festeni, attól félünk rengeteg eszközre lesz szükségünk. Pedig kezdőként akár egyetlen ecset is elég lehet, mégpedig a filbert. A filbert ecset mandula formája és puha szélei miatt ugyanis a vastag vonalakhoz és az apró, finom részletekhez is ideális eszköz.

Milyen színeket használjunk?

A paletta színeinek kiválasztása csakis rajtunk áll. Azonban, amikor azt fontolgatjuk, hogyan kezdünk el festeni, érdemes az egyszerűségre törekedni. Azaz alapszínekre a bonyolult árnyalatok helyett. Egészen a monokrómig visszamehetünk, amíg csak a fekete és fehér segítségével meg nem tanuljuk érzékeltetni az árnyékot, mélységet, különbségeket. Ezután használhatjuk bátran a festék csomag többi színeit is.

Ezeket a csomagokat általában nagy gonddal állítják össze, egymáshoz illő színekből, tehát nem nagyon lőhetünk mellé. Fontos, hogy a palettán minden színnek meglegyen a maga helye, így nem keverednek össze, és nekünk is könnyebb odanyúlni az ecsettel, ahol már megszoktunk egy színt.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a „hogyan kezdjünk el festeni” alapcsomag tényleg csak ennyiből áll. Papír, egy ecset, a kívánt paletta, elszántság és egy kis kreativitás. Jó alkotást kívánunk!

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

A scrapbook művészi szinten őrzi az emlékeket, és hobbinak se rossz

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>