Hogyan kerüljük el a válás romboló hatását a gyerekeknél?

A válás hatása romboló lehet
A válás hatása romboló lehet

A szakítás bár két felnőtt döntése, nem csak a szülők életét változtatja meg. A válás hatása a gyermekre ugyanúgy kiterjed. Lehet a külön költözés felszabadulás egy lelkileg vagy fizikailag bántalmazó együttélésből, de gyakran okoz zavart, értetlenséget, szomorúságot vagy dühöt is. Most bemutatjuk, mitől függ a válás hatása a gyermekre és eláruljuk, hogyan támogathatjuk ebben az időszakban.

Mikor pozitív a válás hatása a gyermekre?

Amennyiben az egyik szülőtől lelki vagy fizikai bántalmazást tapasztal otthon, a válás hatása a gyermekre mindenképpen előnyökkel jár. Azonban tisztában kell lennünk vele, hogy ha a bántalmazást nem bizonyították megfelelően, akkor a gyermeket közös felügyelet alá helyezhetik. Tehát attól, hogy mi sikeresen kiléptünk a kapcsolatból, gyermekünk a védelmünk nélkül tölthet el időt a bántalmazó szülőnél.

Jó hír az elvált szülőknek

Manapság a házasságok nagyjából fele végződik válással. A jó hír, hogy a válás hatása a gyermekre az esetek nyolcvan százalékában nem jár negatív következményekkel. A szakítás akkor lehet zökkenőmentes a gyermekre nézve, ha a gyermek szülő viszony kiegyensúlyozottan működik, illetve a váló felek is képesek megtartani a jó viszonyt. Ellenkező esetben a gyermek extra támogatást és figyelmet, szakértői segítséget igényelhet a válás feldolgozásához.

A gyermek-szülő kapcsolat fontossága

A minőségi időtöltés gyermekünkkel elengedhetetlen a válást követően. A válás hatása a gyermekre ugyanis negatív irányba fordulhat, ha úgy érzi, őt nem veszik figyelembe a kérdésben, és a szülők őt kizárva lépnek tovább életükkel. Ilyen esetekben gyakran észlelhető szorongás, depresszió, erőszakos viselkedés, az iskolai teljesítmény romlása. Mindemellett érezhetnek szégyent, és az is előfordulhat, hogy a gyermek magát hibáztatja szülei válásáért. Mindezek elkerülése érdekében a válást követően fordítsunk kiemelt figyelmet gyermekeink hogylétére, és odaadó szeretettel segítsük őket keresztül a változás időszakán.

A szülők közötti jó viszony megtartása

Azok a szülők, akik nem képesek megtartani a jó viszonyt, felelősek azért, ha a válás hatása a gyermekre rossz következményekkel jár. A folytonos veszekedés, kiabálás, eltérő nevelési módszerek és egymás szidalmazása a gyermek előtt semmiképp sem pozitív tapasztalat. Amennyiben a válás nehéz és a felek között nem megfelelő a kommunikáció, érdemes külső segítséget kérni. Attól, hogy a házasság nem működött, a gyermek érdekében a szülőknek meg kell próbálniuk együtt dolgozni és kiegyensúlyozott légkört teremteni a neveléshez.

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Házasság, válás, házasság – ugyanazzal az emberrel?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>