Hogyan kerüld el a káoszt költözéskor?

Költözés
Költözés

A költözés mindig nagy döntés és rengeteg ok állhat a háttérében. Kirepültek a gyerekek és üres a ház, esetleg sokat kell takarítani és már nem bírod fizikailag. A jó hír, hogy a költözés izgalmas kaland, ami hosszú távon megkönnyíti az életed. A rossz hír pedig, hogy amíg tart, rengeteg zűrt és feszültséget okoz. Egy kis előrelátás és tervezés azonban rengeteg fejfájástól kímélhet meg. 

Alaprajz

Akárhova is költözz, sokat segít, ha tudod, mennyi hellyel gazdálkodhatsz. Rajzold le az alapterületet és használd útmutatóként! Előre megtervezheted rajta, hogyan szeretnéd berendezni a rendelkezésre álló teret, és egyáltalán mennyi holmi fér be. Ennek köszönhetően pakoláskor már gyorsabban és hatásosabban tudsz haladni.

Csomagolás

Költözés során, felhalmozott kincseid egy részének búcsút kell mondanod. A személyes tárgyaktól gyakran nehéz megválni, hiszen életed egy szakaszának lezárását jelenti. Az alaprajz viszont, ha az elszakadást nem is, a szelektálást nagyban megkönnyíti. Hátrahagyott ereklyéidnek új otthont találhatsz, ha felajánlod őket egy segélyszervezetnek, vagy akár kirakodó vásárt is rendezhetsz.

Irattároló

A költözés alatt sok minden elkallódik, ezért figyeljünk oda, hogy fontos iratainkkal ez ne történhessen meg! Adásvételi szerződés, banki papírok, végrendeletek, személyes iratok, legyenek mind összegyűjtve egy biztonságos helyen. Lehet ez otthoni páncélszekrény, vagy bérelhetsz széfet egy bankban is, amíg be nem fejezitek a költözködést.

Utolsó simítások

Nem szabad megfeledkezned a lakcímváltozás hivatalos bejelentéséről sem. Ettől függhet, hogy hol kapsz orvosi ellátást, és az is, hol szavazhatsz. A barátaidat is érdemes értesíteni, hogy mindenképpen megérkezzenek a karácsonyi üdvözlőlapok.

A költözés minden életszakaszban ijesztő feladat. Ahhoz, hogy sikeresen átvészeld, nem csak tervezésre és rendszerezésre van szükség, hanem nagy adag humorra is. Vedd körbe magad olyan emberekkel, akikkel együtt nevethetsz, ha nem megy úgy minden, ahogy elképzelted! Sokkal jobb móka, mint bosszankodni.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>