Hogyan kérjen fizetésemelést egy nő?

Merd azt mondani, hogy ez a fizetés neked nem elég!
Merd azt mondani, hogy ez a fizetés neked nem elég!

A női nem évtizedek óta próbálja kivívni egyenjogúságát. Elődeinknek köszönhetően már van szavazati jogunk, elismerik, hogy a szex számunkra is örömforrás, és szerencsére a sztereotípiát is sikerült magunk mögött hagyni, miszerint a nőnek a konyhában a helye. Vajon mikor jön el az a nap, amikor a fizetésünk is a férfiakéval azonos összegű lesz?

2059-ig kell várnunk, hogy egyenlő legyen a fizetés?

Ugyan már több mint félévszázada küzdenek világszerte az egyenlő fizetés megvalósulásáért, az Institute for Women’s Policy Research előrejelzései szerint legelőbb 2059-re válhatnak arányossá a bérezések. Ez az adat ráadásul csak az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozik. Mi vár a kevésbé fejlett országokra? Valószínűleg nem csak a mi korosztályunkat, de lányainkét, sőt, talán még az ő gyermekeikét is érinteni fogja a bérkülönbség.

Ellen Pompeo’s Money Advice Will Help You Get the Paycheck You Deserve | InStyle

Ellen Pompeo is an expert negotiator. The Grey’s Anatomy star famously fought for a pay raise as the show’s leading lady, becoming the highest-paid woman on a TV drama and netting $575,000 per episode. Lucky for us, she’s not keeping her learnings to herself.

Ellen Pompeo, a legfizetettebb női sorozatszereplő

A média mostanában többször is foglalkozott Ellen Pompeo történetével. A színésznő idén vált a világ legjobban kereső női sorozatszereplőjévé. Nagy visszhangot keltett, hogy napvilágra hozta fizetésének pontos összegét. A Grace Klinika sztárja motiválni szerette volna nőtársait, hogy ők is emeljék fel hangjukat, és harcolják ki azt, amit megérdemelnek. Ellen tabuk nélkül beszélt arról, hogyan keresett évekig kevesebbet férfi főszereplő társánál.

Sajnos a nők nagy része a mai napig nem tudta levedleni a társadalom által számukra kijelölt kisebbségi érzést. Nincs bennünk elég hit önmagunkkal szemben, nem hisszük, hogy kinyithatjuk a szánkat több megbecsülésért. Pedig ugyanúgy jogunk van fizetésemelést kérni, akárcsak férfi társainknak. 50 fölött meg aztán már pláne megérdemeljük, hogy munkánkat anyagi juttatásokkal is elismerjék.

De hogyan csináljuk?

Ellen Pompeo tanácsait nyers stílusban, minden szépítés nélkül közli velünk. Indokolt a kemény hangvétel, hiszen ha nőként fizetésemelés a célunk, a leghatározottabb énünket kell elővennünk.

Először is alá kell támasztanod, hogy a munkád többet ér. Kész érvekkel kell érkezned a bértárgyalásra, hiszen ok nélkül senki fizetését sem emelik fel.

Ellen Pompeo szerint mindenképpen említened kell számokat, a konkrétumokat, hiszen azokkal lehetsz a legeredményesebb. Mennyit túlórázol? Mióta dolgozol a cégnél? Világíts rá szorgalmadra és lojalitásodra, hogy ne érje szó a ház elejét.

Az érvek önmagukban nem elegek. A legfontosabb, hogy hajlandó legyél elsétálni. Hinned kell magadban, a képességeidben, és abban, hogy a munkád többet ér! Ha a jelenlegi munkáltatód nem hisz benned, állj készen a távozásra!

Sokszor írtunk már arról, hogy az élet 50 fölött sem áll meg, most sem győzzük ezt hangsúlyozni. Sosem késő munkát vagy akár szakmát váltani, csináld azt, amit szeretnél, és dolgozz olyan helyen, ahol elismerik erőfeszítéseidet!

Mihályi Fruzsina

Megtanulhatsz egy új nyelvet 50 fölött is

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>