Hogyan hatnak a szabadidős tevékenységek a jóllétedre?

Hogyan hatnak jóllétedre a szabadidős tevékenységek?

Nem is kérdés, hogy szabadidőre szükségünk van, hogy feltöltődhessünk és újult erővel folytathassuk a mindennapi teendőket. Nem mindegy azonban, hogy mivel töltöd ezt az időt! Nézzük, mi történhet, ha nem megfelelő szabadidős tevékenységek töltik ki a pihenésre szánt időd.

A szabadidő relatív

Felnőttként, főleg családdal nem biztos, hogy egyértelmű, mi a szabadidő. Rávághatnánk, hogy az az idő, amit nem munkával töltesz. Te pedig jogosan érvelnél, hogy olyankor még ott vannak a gyerekek (kivéve, ha már kirepültek), a takarítás, főzés, stb. Akkor már csak az a kicsiny időablak marad meg szabadidőnek, amit ezen teendők elvégzésével még ébren töltesz.

Több szabadidőre vágysz? Nem csoda, sokan vagyunk így ezzel. Érdekes azonban, hogy egy 21 000 fő részvételével zajló amerikai kutatás szerint a több szabadidőtől nem feltétlenül leszel boldogabb, sőt! Nyilvánvalóan stresszessé, fáradttá tesz, ha nagyon kevés a szabadidőd, azonban az eredmények alapján a túl sok szabadidő is hasonlóan negatív hatással van a jóllétedre. Ez ugyanis már céltalanság érzetével tölti el az embert, úgy érzed, nem vagy többé produktív. A kutatók a határt napi 5 órás szabadidőben találták, de egyénenként változhat, hogy mit érzel soknak vagy kevésnek.

A fontos tehát nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség! Na de mivel töltsd a szabadidőd, hogy jobban érezd magad tőle?

Szabadidős tevékenységek, amik feltöltenek

Nincs azzal semmi baj, ha egy hosszú munkanap végén csak lerogysz a kanapéra, és elalvásig bámulod a TV-t. Ne ez legyen azonban az általános, keress magadnak aktívabb szabadidős tevékenységeket is!

Az, hogy milyen hobbit választasz, már rajtad áll. Ahhoz azonban, hogy ezzel a jóllétedhez is hozzájárulj, fogadd meg a tanácsainkat:

Mozogj! A testmozgás bizonyítottan kívül-belül hozzájárul egészséged megőrzéséhez. Segít a stresszkezelésben, csökkenti a szorongást, a depresszió tüneteit, és elégedettség érzésével tölt el.

Tölts több időt a szabadban! A természet igazi stresszkezelési csodaszer, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait már rég megfigyelték. Így például tudjuk, hogy jót tesz a vérnyomásodnak, csökkenti a stresszhormonok termelődését és segíti az izmok ellazulását.

Engedd el a tennivalókat! Hiába a szabadidős tevékenységek, ha az agyad ilyenkor is a munkán jár, nem tudsz igazán kikapcsolni. Fontos, hogy határokat állíts fel magadnak, a munkahelyi dolgokat tedd le a munkaidőd végeztével, onnantól pedig add át magad a szabadidődnek.

Keresd a flow-élményt! Akkor találtál igazán jó hobbit magadnak, ha teljesen el tudsz merülni benne, és minden porcikáddal élvezni tudod. Ez a fajta flow-élmény lehet a boldogság kulcsa Csíkszentmihályi Mihály szerint, elméletéről írtunk már egy korábbi cikkünkben:

A flow élmény lehet a boldogság titka a mindennapokban – Éld át te is!

Mindezek mellett pedig nagyon fontos, hogy szakíts némi időt magadra is. Az énidő fontosságát már széles körben elismerik a pszichológusok, jólléttel foglalkozó szakemberek is.

Énidő nélkül nincs lelki egészség – ezért szánj időt magadra

Forrás: VeryWellHealth, Mindset