Hogyan hat a vulkánkitörés Bali szigetére?

Vulkánkitörés Bali szigetén
Az Agung hegy: vulkánkitörés 2017 novemberében (forrás: wikipedia)

Bali az indonéz szigetvilág legnépszerűbb üdülőhelye. Rengeteg látnivaló, kulturális örökség és természeti szépség várja az ide látogatókat. De milyen hatással van a vulkánkitörés Bali kincseire? 

Milyen kockázatokra számíthatunk, ha Balin szeretnénk feltöltődni az ünnepek alatt? Utánajárunk a turistákat leginkább érintő kérdéseknek.

Az első jelek után két hónappal bekövetkezett a vulkánkitörés Bali szigetén

Az Agung vulkán több mint fél évszázad után, idén szeptemberben újra mozgolódni kezdett. Novemberben bekövetkezett a vulkánkitörés, aminek folyamán a hegy több mint egy kilométeres magasságba lövellt ki hamut és füsttel árasztotta el a környéket. Ennek következtében a repteret is le kellett zárni, több tízezer turista ragadt a szigeten.

A lakók nem hajlandók elhagyni az otthonukat

A vulkánkitörés aktivitása elért a magmás kitörési fázisba, amikor hamut fúj a légtérbe, de fennáll egy újabb robbanásszerű kitörés lehetősége is. Ennek ellenére a turisták biztonságban vannak, amennyiben a vulkán hét és fél kilométeres körzetén kívül maradnak.

A veszélyzónán belül huszonkét település található, nagyjából százezer fős lakossággal. Az érintetteknek, azonban több mint a fele nem hajlandó elhagyni otthonát, mivel biztonságban érzik magukat.

A repülőteret lezárták

A vulkánkitörés miatt szerdáig biztosan zárva marad a Denpasar repülőtér Balin, valamint a közeli szigetek is érintettek a légi közlekedés leállításában. Sok légitársaság az összes járatát törölte egészen karácsonyig.

Európaiként azonban nagy előnyben vannak a kint ragadtak. Az EU polgáraira érvényes, légi utasok jogainak értelmében a légitársaság kötelezően fedezi a szállást és ellátást, amíg nem tudja biztosítani a hazarepülést.

Az oda utazók legyenek türelemmel!

Amennyiben még nem indultál el, de már lefoglaltad az utazásod az ünnepekre, légy türelemmel! Jelenleg a légitársaságok és az utazási irodák várakozó állásponton vannak.

Egyelőre az aktuális járatokkal törődnek, és majd meglátják, mi történik az Agung vulkán körül a következő két hétben. Amíg a Külügyminisztérium nem minősíti Balit veszélyes úti célnak, addig a szolgáltatók nincsenek rákényszerítve a visszafizetésre, illetve más célállomás felajánlására.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Nyepi nap és Ogo Ogo, amikor Bali egy napra elnémul